Sarádi Zsolt

Augusztus 26-án végre
III. András premier/

Augusztus 26-án végre III. András premier

Remélhetőleg az égiek is kegyesek lesznek - jelenlegi előrejelzések alapján igen - és augusztus 26-án, pénteken bemutathatjuk a X. Koronázási Szertartásjátékot a Nemzeti Emlékhelyen.

Bemutató

A krónika lapjai, amelyre az Árpád-házi királyok életét feljegyezték, újra életre kelnek. A Nemzeti Emlékhelyen utoljára kerül sor a Koronázási Szertartásjátékra, hiszen az idei évben III. András – Az utolsó aranyágacska darabbal zárul a dinasztia történetét bemutató sorozat. A darab sajtófőpróbán dr. Cser-Palkovics András polgármester és dr. Szikora János rendező köszöntötte a darab alkotóit és a meghívott vendégeket, köztük a Belvárosban élőket, a Rákóczi Szövetség Kárpát-medencei Színjátszótáborában résztvevő gyermekek és a szereplők családtagjait.

Bemutató
Bemutató

Egy farönkön ülve kezdi el Erzsébet édesapja, az utolsó aranyágacska, azaz III. András történetét mesélni, és mint amikor a szél egy nyitott könyv lapjait visszaforgatja, úgy repíti vissza az időben rendező a Koronázási Szertartásjáték nézőit II. András udvarába, ahol a történet kezdődik. A Nemzeti Emlékhelyen idén utoljára épült fel az egykori koronázótemplom, amelynek első két harangtornya pontosan olyan magas és ott áll, ahová államalapító királyunk építtette. A III. András – Az utolsó aranyágacska szertartásjáték sajtófőpróbáján augusztus 18-án.
A Koronázási Szertartásjáték egy olyan előadás, amelyre a város és mindenki - aki ebben az elmúlt években közreműködött - büszke lehet, kezdte köszöntőjét Székesfehérvár polgármestere. Dr. Cser-Palkovics András hozzátette, a színfalak mögött álló gyermek és felnőtt szereplők, a Rákóczi Szövetség táborának résztvevői és mindenki, aki kivette a részét az alkotói folyamatból, nagyon sokat tettek azért, hogy ez az előadás megvalósulhasson. Külön köszöntötte a Nemzeti Emlékhely környékén élőket, akik elfogadták a sajtópróbára a meghívást. Megköszönte a Belvárosban lakók türelmét, amelyet az elmúlt években és idén is tanúsítottak a próbák folyamán és az előadások idején. A Nemzeti Emlékhelyen az Árpád-házi uralkodók életét megidéző Koronázási Szertartásjátékokkal sikerült elérni, hogy lelkiekben ismét felépüljön a királyi koronázó bazilika.
„Az idei, III. András – Az utolsó aranyágacska című Koronázási Szertartásjátékkal búcsút mondunk az Árpád-háznak, hiszen 10 éve a dinasztia uralkodóinak koronázási szertartásában ágyazottan az ő élettörténetüket mutatjuk meg a közönségnek.” – mondta dr. Szikora János. A darab rendezője hozzátette, mindez csak a város támogatásával valósulhatott meg, hiszen így - ha nem is a valóságban, de - minden évben egy-egy színházi előadás erejéig ez a hajdani fantasztikus szakrális központ, a Nagyboldogasszony Bazilika ismét fölépült, tette hozzá. „A közönség visszajelzése alapján úgy tűnik, munkánk nem volt hiábavaló: megérte ez a 10 év, és megérte, hogy ez az előadás is így, ilyen formában megszülethetett. Ez egyfajta választ ad arra, miért is fontos az Árpád-ház. E mögött a válasz mögött mélységes hit és meggyőződés van.” – ajánlotta az előadást a rendező.

Bemutató

A III. András – Az utolsó aranyágacska szertartásjáték augusztus 26-i, pénteki, augusztus 27-i szombati, valamint augusztus 28-i, vasárnapi előadására még lehet jegyet váltani a https://www.vorosmartyszinhaz.hu/koronazas/ oldalon, valamint a Fő utcai Jegyirodában. Az előadásra váltott jeggyel ingyenesen látogatható a Királyok és Szentek – Az Árpádok kora című kiállítás a Szent István Király Múzeumban, ahol rendhagyó tárlatvezetéseket is tartanak augusztus 27-én és 28-án. A két nap folyamán dr. Szikora Jánossal, a Koronázási Szertartásjáték rendezőjével és az alkotókkal találkozhat a közönség: Augusztus 27-én Ballér Bianka és Göbő Anna, míg augusztus 28-án Egyed Attila és Mihályi Győző várja az érdeklődőket a múzeumban. A kiállításon és a rendezvényen való részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött a www.vorosmartyszinhaz.hu oldalon, valamint a létszám limitált, alkalmanként az első 50 fő tud a programon részt venni, így érdemes sietni!

Forrás: Csordás Csilla, Fotó: Bácskai Gergely