Koronázási Szertartásjáték

„A leromboltat építsd fel, a felépítettet őrizd meg!”

"A leromboltat építsd fel, a felépítettet őrizd meg!"

Ez a mondat hangzott el évszázadokon át a magyar királyok koronázási szertartásában, és ez lett a jelmondata Székesfehérváron a Nemzeti Emlékhelyen 2013. óta megtartott rendezvénysorozatnak, amelyben történelemformáló Árpád-házi királyok élettörténete elevenedett meg.

Szent István, Szent László, Könyves Kálmán, II. (Vak) Béla, III. Béla, II. András, IV. Béla, IV. (Kun) László. 8 óriási történelmi személyiség, 8 dráma, több száz szereplő és majdnem százezer néző az elmúlt években.

2013. óta (a pandémiás időszakot leszámítva) a Koronázási Szertartásjátékok minden évben azon a helyen valósultak meg, ahol ez a szakrális aktus valóban megtörtént. Ez azért is nyújthatott páratlan élményt, mert az alkotó fantázia segítségével tulajdonképpen évről évre felépült az emberek képzeletében az, amit az évszázadok elpusztítottak: a Nagyboldogasszony Bazilika! A középkori Magyarország szakrális központja, ősi királyaink panteonja. A színpad mindig azonos volt a hajdani Bazilika alaprajzával, mert annak romjai fölé épült. Ahol hajdan a falak álltak most kétezerötszáz néző ült.

2022-ben III. András „Az utolsó aranyágacska” koronázásába ágyazott élettörténetét tervezzük bemutatni, és egyben összegzésére törekszünk annak az Árpád-házi korszaknak, amelynek az önálló magyar államiság megmaradását és megszilárdulását köszönhetjük.

1222. április 24-én adta ki II. András Fehérváron az Aranybullát, a rendi állam magyar jogrendszerének legfőbb tartóoszlopává váló oklevelet. Ennek az eseménynek is szeretne a Vörösmarty Színház emléket állítani a Koronázási Szertartásjáték idei előadásával. Tervezzük a produkcióba bevonni a helyi kórusokat és tánccsoportokat is, és természetesen újra szeretnénk a színpadon látni a Rákóczi Szövetség által szervezett határon túli diákokat is, akik 2017. óta rendszeresen részt vesznek a Koronázási Szertartásjátékokon.

2022. augusztusában, Székesfehérváron, a Nemzeti Emlékhelyen:

X. Koronázási Szertartásjáték - Összegzés, megőrzés, továbbadás.