Koronázási Szertartásjáték

Átölel a múlt - Időutazás
2021. augusztus 14-16.

2021. augusztus 14.

szombat 20:00 órától

III. Béla - Az aranykor trónusán

2021. augusztus 15.

vasárnap 20:00 órától

II. András - Csillaghullásban álmodó

2020. augusztus 16.

hétfő 20:00 órától

IV. Béla - Az élet magja

ÁTÖLEL A MÚLT

(rendezői előszó)

Az idei nyár rendhagyó lesz a Koronázási Szertartásjátékok történetében. Sajnos túl későn szabadultunk meg a járvány kötöttségeinek fogságából ahhoz, hogy új szertartásjátékkal, új királytörténettel lépjünk a közönség elé. Az immár majd egy évtizedes hagyomány azonban mégsem szakad meg! Különleges időutazásra hívunk mindenkit, akik eddig nyomon követték a megkoronázott Árpád-házi uralkodók történetét, és persze azokat is, akik személyesen még nem tapasztalták, de érdeklődéssel fordulnak történelmünk ezen időszaka felé. Idén a technika segítségével három estén át felidézzük az elmúlt nyarak romkerti hangulatát, a lassan elcsöndesülő több ezres nézőtér halk moraját, az éjszaka sötétjéből kivilágló fehérvári templomtornyok látványát, Latinovits szívet remegtető hangját: „Őrzők, vigyázzatok a strázsán...”

Mindazok, akik ezen a nyáron leülnek majd a Bartók Béla tér fáinak hűs lombkoronái alá, a Fehérvár Tv felvételeit óriáskivetítőn élvezve újra átélhetik III. Béla (szerepében Hirtling István) fényes aranykorát, II. András (szerepében Sághy Tamás) életének legendás epizódjait, vagy IV. Béla (szerepében Lábodi Ádám) tragikus emberi küzdelmeit. Mellettük pedig ismét feltűnnek majd történelmünk megrendítő erejű női szentjei, Szent Erzsébet és Szent Margit, akik királyi udvarok ártatlan gyermekeiből váltak a reményt vesztetteknek évszázadokon át hitet adó szentekké.

Várjuk Önt is, hogy újra találkozhasson velük, erőt és útmutatást meríthessen a hétköznapok zűrzavarában. Idei rendezvényünk is ugyanarra a jelmondatra épül, mint az összes eddigi koronázás: „A leromboltat építsd fel, a felépítettet őrizd meg!”

Bővebben
Szikora János
2021
Koronázás

2013-2020 Koronázási Szertartásjáték

Idézzük fel a Koronázási Szertartásjáték pillanatait a kezdetektől Szikora János rendező narrálásában!

Programok

Kérjük, kísérjék figyelemmel online felületeinket, a műsort folyamatosan frissítjük! https://kiralyinapok.szekesfehervar.hu/

Összes program

Aktuális

Táborlakók élménybeszámolói

Táborlakók élménybeszámolói

Arra kerestük a válaszokat, hogy a diákoknak mi volt a legszebb pillanata a tábor során, mik voltak a legnehezebb pillanataik, volt-e félelmük egyáltalán, mi volt a legfontosabb dolog, amit a tábor ideje alatt tanultak meg?

Szikora János

Kárpát-medencei színjátszó fiatalok jártak a Városházán

Dr. Cser-Palkovics András polgármester a Városházán fogadta azokat a fiatalokat, akik a Rákóczi Szövetség szervezésében érkeztek a székesfehérvári negyedik Kárpát-medencei Színjátszó Táborba, és akik a korábbi szertartásjátékokból összeállított Visszatekintő játékot adták elő a Bartók téren. A táborzáró ünnepségen részt vettek Rétvári Bence és Vargha Tamás államtitkárok, dr. Szikora János, a Vörösmarty Színház igazgatója, valamint az alkotófolyamatban résztvevő művészek.

Sikeres Visszatekintő játék premier

Sikeres Visszatekintő játék premier + Kiállítás színházunkban

A Koronázási Szertartásjátékok elevenednek meg színpadon, képen és mozivásznon a Székesfehérvári Királyi Napok 2021. keretében. A Vörösmarty Színház a Bartók Béla téren Visszatekintő színpadi játékkal és a szertartásjátékok vetítésével, a Galérián fotó- és jelmezkiállítással idézi fel az elmúlt nyolc év legszebb pillanatait.