Koronázási Szertartásjáték

Találkozzunk 2021-ben is!

2020. augusztus 21.

péntek 21:00 órától

2020. augusztus 22.

szombat 21:00 órától

2020. augusztus 23.

vasárnap 21:00 órától

Rendezői köszöntő

Minden szezon végén, amikor átböngészem a látogatási statisztikákat, örömmel tapasztalom, hogy folyamatosan növekszik azoknak a száma, akik idestova már nyolc éve kitartóan követik a Koronázási Szertartásjáték rendezvényeit.
A járvány sajnos sokáig bizonytalanságban tartott minket, kétséges volt, hogy egyáltalán tudjuk-e folytatni a magyar királyok liturgikus történetének mesefolyamát. A helyzet normalizálódásának és az Emberi Erőforrások Minisztériuma anyagi támogatásának hála azonban mégsem szakad meg a hagyomány. Igaz, hogy új helyszínt és erősen csökkentett létszámú nézőteret kellett választanunk, de bízunk abban, hogy a megváltozott környezet inkább előnyére válik majd az idei szertartásnak.
A koronázás színpadát idén a Csúcsos-hegy tövében építjük fel, azon a helyen, ahol II. András a hagyomány szerint kihirdette az Aranybullát. A horizontot körbe a távoli Vértes, a Velencei-hegység és a Velencei–tó meg Székesfehérvár tornyai szegélyezik. Úgy érzem a táj lélegzetelállító szépsége méltó keretbe foglalja majd a minden bizonnyal legtragikusabb sorsú Árpád-házi uralkodó történetét. IV. (Kun) László alig volt 10 éves amikor megkoronázták, és nem volt még 28 amikor bérgyilkosai pontot tettek tragikus története végére. Az utolsó előtti Árpád-házi uralkodó koronázása számos meglepő és életével kapcsolatosan kevéssé közismert tény bemutatása mellett izgalmas történelmi összefüggések felismerésével is megajándékozza majd mindazokat, akik idén is ellátogatnak hozzánk.
Bízom abban, hogy Ön is köztük lesz!

Szikora János
2020
Koronázás

2013-2019 Koronázási Szertartásjáték

Idézzük fel a Koronázási Szertartásjáték pillanatait a kezdetektől Szikora János rendező narrálásában!

Fontos információk!

Bővebben

Nézőink biztonsága és gondtalan kikapcsolódása érdekében a következő intézkedéseket hoztuk.

Aktuális

Vastaps a szertartásjáték premierjén

Vastaps a szertartásjáték premierjén

Szűnni nem akaró vastapstól zengett a Csúcsos-hegy környéke augusztus 21-én, a Koronázási Szertartásjáték bemutatója után. Az új helyszín nagyon hamar elnyerte a közönség tetszését, köszönetképpen pedig IV. László története után hosszasan tapsoltak a Vörösmarty Színház művészeinek. A próbákat próbára tette az időjárás - többször is elmosva azt -, a bemutató napján szerencsére kegyes volt és kellemes nyáreste hangulatában elevenedhetett meg a történelem.