Koronázási Szertartásjáték

2020. augusztus 21-23. Székesfehérvár

2020. augusztus 21.

péntek 21:00 órától

Jegyvásárlás

2020. augusztus 22.

szombat 21:00 órától

Jegyvásárlás

2020. augusztus 23.

vasárnap 21:00 órától

Jegyvásárlás

Rendezői köszöntő

Minden szezon végén, amikor átböngészem a látogatási statisztikákat, örömmel tapasztalom, hogy folyamatosan növekszik azoknak a száma, akik idestova már nyolc éve kitartóan követik a Koronázási Szertartásjáték rendezvényeit.
A járvány sajnos sokáig bizonytalanságban tartott minket, kétséges volt, hogy egyáltalán tudjuk-e folytatni a magyar királyok liturgikus történetének mesefolyamát. A helyzet normalizálódásának és az Emberi Erőforrások Minisztériuma anyagi támogatásának hála azonban mégsem szakad meg a hagyomány. Igaz, hogy új helyszínt és erősen csökkentett létszámú nézőteret kellett választanunk, de bízunk abban, hogy a megváltozott környezet inkább előnyére válik majd az idei szertartásnak.
A koronázás színpadát idén a Csúcsos-hegy tövében építjük fel, azon a helyen, ahol II. András a hagyomány szerint kihirdette az Aranybullát. A horizontot körbe a távoli Vértes, a Velencei-hegység és a Velencei–tó meg Székesfehérvár tornyai szegélyezik. Úgy érzem a táj lélegzetelállító szépsége méltó keretbe foglalja majd a minden bizonnyal legtragikusabb sorsú Árpád-házi uralkodó történetét. IV. (Kun) László alig volt 10 éves amikor megkoronázták, és nem volt még 28 amikor bérgyilkosai pontot tettek tragikus története végére. Az utolsó előtti Árpád-házi uralkodó koronázása számos meglepő és életével kapcsolatosan kevéssé közismert tény bemutatása mellett izgalmas történelmi összefüggések felismerésével is megajándékozza majd mindazokat, akik idén is ellátogatnak hozzánk.
Bízom abban, hogy Ön is köztük lesz!

Szikora János
2020
Koronázás

2013-2019 Koronázási Szertartásjáték

Idézzük fel a Koronázási Szertartásjáték pillanatait a kezdetektől Szikora János rendező narrálásában!

Aktuális

Kun László élete és koronázása az Aranybullánál

Kun László élete és koronázása az Aranybullánál - Új helyszínen a Koronázási Szertartásjáték

Augusztus 21-23. között az Aranybulla környéke is megtelik a színház különleges atmoszférájával, hiszen több mint háromszáz fős nézőtérrel ott épül fel a Koronázási Szertartásjáték színpada. Ezúttal IV. Kun László története elevenedik meg Szikora János rendezésében Sarádi Zsolttal, a Vörösmarty Színház új társulati tagjával a címszerepben.

Nézze meg a Kun Lászlóról készült festményt!

Nézze meg a Kun Lászlóról készült festményt!

7️30 évvel ezelőtt, július 10-én, 2️8 éves korában gyilkolták meg IV. (Kun) László magyar királyt. Berki Viola festőművész Kun László király című, 1️967-ben készült, a Szent István Király Múzeum képzőművészeti gyűjteményében őrzött alkotásával most a Vörösmarty Színház aulájában lehet találkozni.