Évadnyitó születésnapi ajándékkal

2016. 08. 29.

A 2016/2017-es évadunk hivatalosan kezdetét vette, ma délelőtt évadnyitó társulati ülést tartottunk, melyen dr. Szikora János, a Vörösmarty Színház igazgatója és Brájer Éva, Székesfehérvár alpolgármester asszonya köszöntötte a teátrum társulatát, vezetőit, dolgozóit és a sajtó képviselőit.  Ebben a szezonban is sokszínű, izgalmas műsorral várjuk kedves nézőinket!

„Néhány évvel ezelőtt a városvezetés azt a célt tűzte ki maga elé, hogy a Vörösmarty Színház egy magasabb, prózaibb minőség felé kezdjen orientálódni – ezt az utat Szikora Jánossal képzeltük el, és most, hogy visszatekintünk az elmúlt négy esztendőre, úgy látjuk, sikeres időszak van mögöttünk a színház falain belül is kívül egyaránt. A város egyre jobban pezseg és élettel teli, mindez nagymértékben köszönhető annak a szellemi műhelynek is, ahol most vagyunk. Szeretném személyesen megköszönni Szikora Jánosnak és az egész társulatnak az áldozatos munkájukat. Ebben az épületben nemcsak egy hagyományos értelemben vett színházi élet folyik, hanem van jövőbe vetett hit, hiszen itt részesülnek gyakorlati képzésben a Kaposvári Egyetem Művészeti Karának másodéves színészhallgatói; és van szakmába vetett hit, hiszen egy kiváló, erős társulat a fehérvári” – mondta Brájer Éva alpolgármester asszony.

„A 2016/2017-es évadunkat ismertető leporelló szlogenjének ezt választottuk: Tele élménnyel, de azt is írhattuk volna: tele munkával, hiszen rengeteg színvonalas bemutató van mögöttünk és megannyi áll előttünk. Nyáron sem álltunk le teljesen, hiszen volt nyári színház: az Anconai szerelmesek előbemutatója; vendégjátszottunk a POSZT-on, Gyulán, a Városmajori Szabadtéri Színpadon és negyedszer állítottuk színpadra a Koronázási szertartásjátékot” – emelte ki dr. Szikora János igazgató.

Az előttünk álló évadot korábban részletesen ismertettük, dr. Szikora János az évadnyitón szubjektívebb reflexiók mentén emelt ki néhány előadást a 2016/2017-es szezonból:

Az 56 csepp vérhez, amelyet ő rendez, személyes érzések és élmények kötik, ez lesz az első nagyszínpadi bemutatónk, ami kapcsán hangsúlyozta, hogy az 1956-os forradalom esetében a fiatalokról is szó kell hogy essen, ezért választotta ezt a Romeo és Júlia történetet, amely izgalmakban bővelkedő, szertelen humorral átszőtt, kiváló zenével megírt darab.

Kiemelte A Herner Ferike faterja című groteszk komédiát és az Apák és fiúk c. színműt, mindkettő Bagó Bertalan rendezésében lesz látható remek szereposztásokkal.

A Pletykákat Widder Kristóf, a Figaro házasságát Hargitai Iván állítja színpadra – mindkettő mögött az erős művészi szándék és az igényes szórakoztatás a vezérelv.

Egy régi elképzelés valósul meg a Carmen c. előadás kapcsán, melyet Horváth Csaba rendez: az Alba Regia Szimfonikus Zenekar jelenléte egy kreatívabb, más minőséget feltételez az élő zenei kíséret által.

A tavalyi különleges és egyedi nyelven megszólaló Hekabé c. táncjáték folytatása lesz Blaskó Borbála rendezése: a Bolero és az Yvonne, burgundi hercegnő.

A Pelikán Kamaraszínházban már hetek óta próbál a Tündérhon vándorai csapata; ugyanitt lesz látható Tömöry Péter Európa, édes hazám c. darabja Szabó K. István rendezésében, az Aradi Kamaraszínházzal koprodukcióban, melyet erdélyi körútra is terveznek. A gyerekeknek és fiataloknak idén is sokfajtát és sokfélét kínál színházunk.

Szeretettel köszöntötte a két új társulati tagot: Kiss Diána Magdolnát és Varga Lilit, bemutatta Perczel Enikő dramaturgot, aki színházunkhoz tartozik immár. Köszöntötte a kaposvári egyetemistákat, akik idén másodévesek, és sok munka vár rájuk a 2016/2017-es évadban.

Kisebb, de annál hasznosabb újdonságokról is beszámolt Szikora János: új fénypulttal gazdagodott a színház, és a művésztársalgó otthonosabbá varázsolásán is folyamatosan dolgozik Kerkay Rita színésznőnk.

Az évadnyitó végén Tóth Ildikót köszöntöttük, aki ma ünnepli születésnapját, Isten éltesse sokáig!