Vendégünk a Tiszatáj

2018. 01. 10.

Január 18-án 17 órától a Vörösmarty Irodalmi Szalon vendége lesz a szegedi Tiszatáj folyóirattól Tóth Ákos irodalomtörténész, kritikus, tanár, Orcsik Roland író, műfordító, szerkesztő és Annus Gábor tanár, szerkesztő; a beszélgetést Kozma Ágnes vezeti. A belépés ingyenes, de előzetes regisztrációhoz kötött.

A nagy sikerű Irodalmi Szalon 2018-ban is folytatódik. Következő meghívottunk, a Tiszatáj egy Szegeden megjelenő irodalmi, művészeti, társadalmi és tudományos folyóirat, amely tavaly ünnepelte 70. születésnapját. A lapról mesélnek nekünk:

Tóth Ákos (1977, Szeged) irodalomtörténész, kritikus, az SZTE BTK Összehasonlító Irodalomtudományi Tanszékének oktatója, a Tiszatáj folyóirat szerkesztője, Szegeden él. 2006-tól Tandori Dezső több kötetének anyagát gyűjtötte, szerkesztette, gondozta (A Legjobb Nap; A Rossz Reménység Foka; Csodakedd, rémszerda; Szellem és félálom; A szomszéd banánhal). Tanulmányai, esszéi és kritikái többek közt az Alföld, Bárka, Enigma, Forrás, Irodalomtörténet, Irodalomtörténeti Közlemények, Jelenkor, Kalligram, Pannonhalmi Szemle, Parnasszus, Tiszatáj, Új Forrás folyóiratokban jelentek meg. Kutatási területei: képzőművészet és irodalom egymásra hatása; új muzeológia; Tandori Dezső életműve. 

Orcsik Roland 1975-ben született az egykori Jugoszláviában, Óbecsén. 1992 óta Magyarországon él. Költeményeket, esszéket, tanulmányokat, kritikákat ír és délszláv nyelvekből fordít. 2011-től a Tiszatáj irodalmi folyóirat egyik szerkesztője. A Szegedi Tudományegyetem Szláv Filológiai Intézetének adjunktusa. A Kultúrcsempész Sínbusz Fesztivál egyik főszervezője volt (2008−2013). Doktori dolgozatát 2013-ban védte meg a Szegedi Tudományegyetemen (mentor: Dr. Fried István). 2004-ben Faludy-díjat, 2005-ben Tiszatáj-jutalmat, 2007-ben Sinkó Ervin-, 2010-ben Sziveri János-díjat, 2017-ben Csáth Géza-díjat kapott irodalmi munkáiért. Verseskötetei: RozsdamaróHoldnak, ArccalMahler letöltve, szerbül: Skinuti MalerHarmadolás. Phd-disszertációja detoNáció. Domonkos István művészetének exjugoszláv irodalmi kapcsolatformái címmel jelent az újvidéki Forum Kiadónál, 2015-ben. Első regénye Fantomkomanndó címmel jelent meg 2016 őszén a Forum-Pesti Kalligram Kft. Kiadónál. A Lajka zenekar tagja.

Annus Gábor (1967, Makó) tanár, szerkesztő, a Szegedi Tudományegyetem Tanárképző Központjában dolgozik. 1992 óta a Tiszatáj művészeti szerkesztője, 2012 óta a Tiszatájonline.hu internetes kulturális magazin felelős szerkesztője. Több folyóirat és könyv tervezője, szerkesztője.

A program térítésmentes, de előzetes regisztrációhoz kötött, jelentkezni Csidei Nikolett szervezőnél lehet a szervezes2@vorosmartyszinhaz.hu e-mail címen. Az eseményen résztvevők meghívást kapnak az aznap esti A rajongók c. előadásunkra!