Ilyen volt nálunk advent 3. hétvégéje

2017. 12. 18.

Az elmúlt hétvégén több izgalmas esemény is történt színházunkban: pénteken nagy sikerrel bemutattuk a Halál Thébában c. görög drámatrilógiát, szombaton a Vörösmarty Irodalmi Szalon vendége volt a Jelenkor folyóirat, a vasárnapot pedig adventi családi program színesítette.

Jon Fosse norvég drámaíró Halál Thébában c. drámája az Oidipusz-trilógia lenyűgöző kortárs színpadi átirata, amelyet Horváth Csaba rendezésében mutattunk be. Fosse a szophoklészi tragédiák alapkérdéseit sűríti esszenciává, az emberiség őstörténetét gondolja újra és hozza közelebb a 21. századi nézőhöz. Nála a szó és a szavak általi kimondás ereje legalább annyira hangsúlyos eleme a történetnek, mint az eredeti görög trilógiában a vakság és látás jelentése. Fontos kérdésekre világít rá: merünk-e látni, észre merjük-e venni saját gyarlóságainkat? Ha elbukunk, fel tudunk-e állni? Fontosabb az egyén érdeke a családi becsületnél? Vajon ki lenne képes elfogadni a sors igazságtalanságait? Az előadás színlapja ITT érhető el, ahol fotók, interjúk, videók találhatók.

Szombaton a Vörösmarty Irodalmi Szalon vendége volt a Jelenkor irodalmi folyóirattól Kukorelly Endre író, költő, kritikus; Kiss Tibor Noé író-újságíró és a Jelenkor főszerkesztője, Ágoston Zoltán. A beszélgetést Kozma Ágnes vezette. A jó hangulatú esten szó volt a kortárs művészetek helyzetéről, a folyóirat célkitűzéseiről, megtudtuk, ki hogyan került kapcsolatba az irodalommal és az írással. 
Ágoston Zoltán mesélt a folyóirat-szerkesztésről, Kukorelly Endre jó tanáccsal látott el, miszerint írjon mindenki naplót, Kiss Tibor Noétól pedig megtudtuk, hogyan talált rá önmagára. Az is kiderült, hogy mindhármuk közös szenvedélye − az irodalom mellett − a foci, egy csapatban játszanak nemcsak átvitt értelemben, a szerkesztőségben, hanem a Magyar Íróválogatottban is.

A vasárnapunkat adventi családi program színesítette: volt mesejáték, a Hópehely hercegnőre nagyon sokan voltak kíváncsiak, utána pedig kézműves foglalkozás, ahol képeslapokat és mécsestartót készíthettek a gyerekek Kerkay Rita, Gál Horváth Bernadett és Németh Mariann vezetésével.

Fellépett a Rovó Tamás vezette Megadance táncegyüttes, majd közösen meggyújtottuk az előcsarnokban elhelyezett adventi koszorú harmadik gyertyáját. A nap folyamán a Fejér Megyei Gyermekvédelmi Központ és Területi Gyermekvédelmi Szakszolgálat ellátásában lévő állami gondozott gyermekek számára gyűjtöttünk adományokat. Rengeteg csomag érkezett, nagyon köszönjük!

Az adventi várakozás egyik csúcspontja 19-én, kedden lesz, az Isten pénze c. musicalt mutatjuk be Hargitai Iván rendezésében. A Veszprémi Petőfi Színházzal koprodukcióban készült előadást Veszprémben 15-én már bemutattuk, nagy sikerrel – a fehérvári premiert is nagyon várjuk!