Kopriva Attila kiállítása

2015. 03. 30.

Kopriva Attila tanulmányait az Ungvári Iparművészeti Szakközépiskola kerámia szakán, majd a Lvovi Művészeti Akadémia üvegművészeti szakán folytatta. 1997-2005 között a Munkácsi Technológiai Főiskola rajztanáraként tevékenykedett, majd ezután a beregszászi II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola tanára lett. 1999-ben megalapította a Ruhatervezés- és Design Iskolát, mely a Munkácsi Technológiai Főiskola egyik részlegeként jött létre igazgatása alatt. 2000-től a Munkácsi Technológiai Főiskola ruhatervezési szakán tanuló diákok tudományos munkájának koordinációs vezetője lett. 2004 júliusában nyílt meg az általa alapított Néprajzi Múzeum, mely a Munkácsi Technológiai Főiskola egyik részlegeként máig működik. Mindemellett aktív művészeti és pedagógiai tevékenységet folytat, amiért hazájában és külföldön egyaránt elismerésnek örvend. Jelenleg a Kárpátaljai Képzőművészeti Főiskola Képző- és Iparművészeti Tanszékének docense. Tagja az Ukrán Nemzeti Képzőművészeti Szövetségnek, a Kárpátaljai Magyar Képző- és Iparművészek Révész Imre Társaságának, valamint alapító tagja a Kárpátok Művészeti és Kulturális Egyesületnek, melynek jelenleg alelnöke. 2007-től a Magyar Tudományos Akadémia külső tagja. 

 

 

„Az alkotói munka olyan, mint egy fa élete: gyökerében táplálkozik, de ágaival felfelé törekszik és minden időszakban gyönyörűséget hoz megújuló lombjaival” - foglalja össze ars poeticáját Kopriva Attila festőművész. 

Alkotásai a kárpátaljai hagyományokból építkeznek; a sokszínű és gazdag táj, az ott élő emberek kimeríthetetlen ihletforrást jelentenek számára. A népviseletből, a természetből, a mindennapok egyszerűségéből vett pillanatok színes kompozíciókban tárulnak elénk. Portrék, csendéletek, tájrészletek, életképek elevenednek meg vásznain, melyekbe belecsempészi saját érzéseit, egyéniségét. Kárpátalja gazdag kultúrájának színpompás lenyomatát vélhetjük felfedezni a kiállított alkotásokon, melyeken egyaránt felcsillan az impresszionizmus, az expresszionizmus, az absztrakt művészet és a fauvizmus ismerete, szeretete.  Nagy hatással volt rá Claude Monet, kit egyik példaképének és kedvenc festőjének vall. 

 

 

Rendszeresen vesz részt alkotótáborokban, ukrajnai és külföldi kiállításokon. Oktatói és alkotóművészi pályája mellett kutatóként, művészettörténészként is tevékenykedik. A népviseletek, a kárpátaljai magyar hímzések tanulmányozása foglalkoztatja, melyről számos tanulmánya jelent meg szaklapokban.  

A kiállítás megtekinthető: 2015. március 27. és április 19. között.