Nemzetőröltöny a színházunknak

2017. 05. 25.

Szerdán délután az 56 csepp vér előadása előtt Sinka Jenő, az 1956-os Magyar Szabadságharcosok Világszövetségének Fejér megyei szervezete részéről egy nemzetőröltönyt adományozott színházunknak, amelyet dr. Matuz János, a Vörösmarty Színház művészeti intendánsa és Börcsök Olivér, az előadás főszereplője vettek át.

Az 1956-os forradalom győzelme után létrejött a Nemzetőrség civil ruhában, karszalaggal. A rendszerváltás után nemzetőr civil szervezetek alakultak, ők már ilyen egyenruhát viseltek.

Megtiszteltetés színházunknak, hogy ajándékba kaptunk egy ilyen relikviát. Örömünkre szolgál, hiszen az 56 csepp vér c. előadás annak az oly sokszor emlegetett igazságnak kíván emléket állítani, hogy a forradalmat fiatal emberek csinálták. Fiatalok, akik szabadságra vágytak és egymásra. Öntudatlanok voltak és szerelmesek. Megannyi névtelen Romeo és Júlia. Közülük választ ki egyet és meséli el izgalmakban bővelkedő, szertelen humorral átszőtt, ám végül  tragédiába torkolló heroikus történetét Horváth Péter író. A zeneszerző Mihály Tamás pedig  a rockzene elementáris erejével gondoskodik róla, hogy sose felejtsük el őket.

Fotók: Simon Erika