Nagyváradi vendégjáték

2016. 05. 06.

Május 14-én a Nagyváradi Szigligeti Színház A mi osztályunk  című előadását tekintheti meg a fehérvári publikum. Tadeusz Słobodzianek darabját Anca Bradu román rendező állította színpadra. A Szutyok című előadásunk pedig május 13-án lesz látható Nagyváradon.

A történet szerint egy szűk osztályközösség találkozik, hogy az érettségi évfordulóját megünnepelje, lengyel és zsidó diákok vegyesen. Annak a generációnak a képviselői, akiknek sorsát megpecsételte a második világháború. S bár maga a találkozás ünnepi esemény, a háború traumatikus emlékei felkavaróak, és drámai felismeréseket idéznek elő. A dráma a tolerancia és a megbocsátás szükségességének üzenetét hordozza. A különbségek, a másság elfogadásának védelmét, a történelmi sorsszerűség elfogadását, egy felvilágosult, kiegyensúlyozott, az igazra nyitott nézőpontból. 

 

A nagyváradi születésű Anca Bradu a bukaresti Színház- és Filmművészeti Akadémián végzett 1994-ben. Az 1992-93-as évadban a Casandra Stúdióban debütált Massimo Dursi: Bertoldo az udvarnál című előadással, amelyet a marosvásárhelyi Európai Színházi Iskolák Találkozóján díjaztak. Frank Wedekind: A tavasz ébredése című előadása 2000-ben a legjobb rendezésért járó UNITER-díjat kapott (a romániai színházi szakma legrangosabb elismerése). Több magyarországi és határon túli magyar társulatnál dolgozott, többek között a veszprémi Petőfi Sándor Színházban, a Kolozsvári Állami Magyar Színházban, az Újvidéki Színházban. 

Május 13-án pedig két időpontban, 16 és 20 órától a Szutyok című előadásunkat tekintheti meg a nagyváradi közönség.