Robert Musil kísérletező világa

2016. 03. 17.

Áprilisban lesz A rajongók ősbemutatója a budapesti Jurányi Produkciós Közösségi Inkubátorházban, majd a Vörösmarty Színházban a Budapesti Tavaszi Fesztivál keretében,  Szikora János rendezésében. Bár Robert Musiltelsősorban prózaíróként tartja számon az irodalmi köztudat, két drámát is írt, sőt műszaki találmányát is szabadalmaztatták. Összegyűjtöttünk néhány érdekességet az életéből, hogy kicsit közelebb hozzuk a világát.

Robert Musil 1880-ban született Klagenfurtban, több városban is járt iskolába, többek között a bécsi katonai akadémiára, majd mérnöki szakra, később tudományos munkatárs volt a Stuttgarti Műszaki Egyetemen, majd Berlinben folytatott tanulmányokat filozófia és pszichológia szakon. Az első világháborúban tartalékos tisztként vett részt. 1915-ben Trientnél majdnem eltalálta egy bomba, halálközeli élményét a Die Amsel című elbeszélésében írta meg.

1906-ban pszichológus barátja, Johannes von Allesch számára a színérzékelés vizsgálatára egy kísérleti eszközt is konstruált. A találmányt, melyet Musil szabadalmaztatott, hosszú évekig használták a pszichológiai intézetek, melyet Musil-féle színpörgettyűnek neveznek.

Egész írói munkásságának kulcsfogalma a kísérlet: érzelmekkel és gondolatokkal kísérletezik írás közben, ennek a gyakorlatnak egyik eredménye, hogy művei sosem zárulnak le teljesen.

A rajongók című színműve több mint tíz éven át készült.

Jellemző Musil kísérletező munkamódszerére, amit drámája keletkezéséről egy alkalommal elmondott: „E darabból szinte szó szerint megvolt minden úgy, ahogyan ma meg van írva benne, de három változata volt, három különböző cselekménnyel, a jelenetek három különböző sorrendjével, a szereplők háromféle körével, egyszóval színházi szempontból három teljesen különböző darab, mielőtt még döntöttem valamelyikük mellett.”

Több recenzens felismeri, hogy A rajongók által új perspektívák tárulnak fel a színház számára. Alfred Döblintől 1923-ban megkapja érte Musil a Kleist-díjat, és 1924-ben azt írja Rilkének, hogy „A rajongók irodalmi siker”.

Musil a színműről: „Amikor A rajongókat írtam, szándékosan nem jártam színházba. A magam színházát akartam megcsinálni.”

A Vörösmarty Színházban 2016. április 23-án lesz A rajongók premierje, a Jurányi Produkciós Közösségi Inkubátorházban április 14-én. 

Szereplők: Törőcsik Franciska, Lábodi Ádám, Varga Lili, Andrássy Máté, Egyed Attila, Kuna Károly, Kerkay Rita, Soltész Rita.