A cégvezető Te vagy!

2021. 10. 13.

Szombaton a Pelikán Fészekben mutatja be Sághy Tamás Háy János művéből készült sorsjátékát, A cégvezetőt. A bemutató után közönségtalálkozós beszélgetést tartunk Sághy Tamással és Háy Jánossal. Dramaturgunk, Perczel Enikő bekukkantott a próbára, utána csak ennyit mondott: brutális, sűrű, színművészet, pofán csap...

Korunk embere a cégvezető. A napi hajsza vagy megedzi, vagy egy életre megcsömörlik. Mindenből a legjobb jár neki: nőből, karórából, öltönyből, autóból. Ez határozza meg napi értékítéletét, életstílusát: marad a könyörtelen egyes szám első személy, az ÉN. Ehhez idomulnia kell feleségnek, szülőnek, gyereknek, mert a cég mindenek felett – és egy pillanat műve a bukás. A cégvezető humora, öniróniája, tragikomikus önreflexiója minden felnőtt néző saját története is...

Háy János azonos című regényéből, Perczel Enikő dramaturg és Sághy Tamás színművész készített színpadi változatot. A munkában Hargitai Iván rendező segítette a színészt. Sághy Tamás régóta kacérkodott a gondolattal egy önálló est, monodráma gondolatával, aminek a megszületését végül a koronavírus okozta kényszerszünet tette lehetővé: a 370 oldalas regényből egy 1 óra 20 perces előadás jött létre.

Sághy Tamás

„A főhős korunk embere, egy cégvezető, ami kicsit áttételes, hiszen a saját életünk alakításában mi magunk is "cégvezetők vagyunk", mi alakítjuk lépéseinket, sorsunkat. Miközben a cége lassan birodalommá nő a magánélete ezen belül a családja szép lassan darabokra hullik. E folyamatot írja meg Háy rendkívül cizelláltan több szálon futtatva a cselekményt. A történet nem csak a magánéletet mutatja meg, hanem nagyon pontos társadalompolitikai vetülete is van. A társadalom morális és etikai állapotát is megkapja a néző egészen a ’70-es évek közepétől napjainkig. Számomra ezek a problémák, mind a magánéleti, a morális, a társadalmi nagyon érdekes és pontos volt olyannyira, hogy úgy éreztem belevágok a munkába és színpadra állítom." – jellemezte a darabot Sághy Tamás.

"A cégvezető azt hitte, isten lábát fogja meg, amikor lapátra tette a régi feleségét, és beválasztott egy új nőt. Ő az, aki mindig helyes döntést hozott, ő az, aki mindig jókor volt jó helyen. Korunk hősének látta magát egy olyan korban, aminek nem volt hőse.

Azt kérdezed, mi közöd hozzá?

Te is cégvezető vagy, akár van bejegyzett céged, akár nincs, mert azt az embert, aki vagy, te vezeted. A cégvezető a te életed könyve. Rólad szól és a barátaidról, meg a rokonaidról, az osztálytársaidról, a gyerekeidről és a szüleidről. A cégvezető a helyes és helytelen döntéseid könyve, a céljaid és céltalanságaid, a cselekvésed és a tehetetlenséged könyve.

A cégvezető mi vagyunk. "     

Háy János