Beindul a Fame a Vörösmarty Színházban - az olvasópróbával megkezdődött a próbafolyamat

2021. 06. 07.

A Vörösmarty Színház megtartotta Fame-olvasópróbáját. Mire idáig eljutott a csapat, már sokminden történt, hiszen volt egy többfordulós casting, amelyen a rendező Hargitai Iván és alkotótársai 350 jelentkezőből kiválasztotta a táncosokat és a fiatal tehetségeket játszó színészeket.

Az idei június 5-i szombat nem indult átlagosan, már kora reggeltől szállingóztak a stáb tagjai, hogy aztán a Kozák András Stúdióban összeülve először összeolvassák a Fame-et. A meglepetés most sem maradt el, Kéménczy Antal zenei vezetővel, Rovó Tamás koreográfussal, és asszisztensével, Beliczai Bélával ugyanis már pár hete megkezdődött egy előkészítő munka, amelynek most tanúbizonyságát is adták a fiatalok. Az előadás rendezője, Hargitai Iván szerint így sokkal izgalmasabb volt meghallgatni a szövegeket, hiszen érezhető volt, hogy már gondolnak róla valamit a színészek: „Óriási szerencse, hogy nagyon jó csillagállás alatt jött össze ez a csapat, Kéménczy Antal zenei vezetővel és Rovó Tamás koreográfussal. A tehetségünket megítélni nem tudom, de az biztos, hogy ez a fajta lelkiismeretességünk meghálálja magát.”

A rendezői törekvés a Fame kapcsán, hogy a nézők hosszantartó élményként gondoljanak rá: „Én azt gondolom, hogy a néző szereti, ha oldottan szórakozik mindenfajta tehertételtől mentesen, de mégjobban szereti, ha van benne egy csipetnyi gondolat is, vagy valamifajta valóság is. Ha ehhez a Broadway-típusú szórakoztató iparhoz csatlakozik gondolat is, akkor sokkal gazdagabbá teszi az énekszámokat is, a koreográfiát, a jeleneteket, a figurákat. Bátran állítom, hogy ezt sokkal jobban szeretik a nézők is.”

Ezt a gondolatmenetet követi Kéménczy Antal zenei vezető is, az olvasópróbára azért is készítette fel a fiatalokat, hogy a már félig-meddig meglévő dolgokon tovább tudjanak majd dolgozni: „Nagy reményekkel indultunk, hiszen volt egy nagyon intenzív másfél hét, amikor átnéztük az összes kórusszámot. Az egyénire kevesebb idő maradt. Azért is nehéz, mert összetett a darab, nagyon sok szólam van a kórusokban. Az eredeti Miklós Tibor-szöveghez sok esetben visszanyúltunk. Nem szabad elrugaszkodnunk, az eredeti Broadway-es kottától, mert nagyon komoly szerződés köt bennünket, hogy azt a kottát játsszuk, ami van.”

A díszletről, amit Bátonyi György tervez majd annyit árult el Hargitai Iván rendező, hogy egy cirkuszi alap lesz: „Minden megjelenik majd, ami ennek 21. századnak a sajátja: a küzdelem, ami hol metaforikus, hol valóságshow-szerű, hiszen a nézők igazi szörnyűségeket és szépségeket akarnak látni. A sportban, küzdelemben ezt nagyon szeretik, ezt idézi meg ez a cirkuszi világ és az aréna, és a helyenként megjelenő ketrecek. Szerintem jól használható, nagyon mozgalmas és izgalmas tér lehet ez, emellett nagyon kifejező és inspiráló lesz majd a koreográfus számára is.”

A Fame előbemutatója július 23-án és 24-én lesz, amelyet az egészségügyi dolgozók kapnak meg. A nagyszínházi premier szeptember 11-én lesz. A Vörösmarty Színház társulatából Kiss Diána Magdolna, Sághy Tamás, Imre Krisztián, Kozáry Ferenc és Sághy Tamás vesz részt a produkcióban, valamint Molnár G. Nóra segíti munkájával a koreográfust.