Köszöntjük a Székesfehérvári Balett Színházat

2021. 04. 28.

A Vörösmarty Színház társulata az április 29-i Tánc Világnapja alkalmából köszönti a Székesfehérvári Balett Színházat.

A tánc világnapját 1982-ben az UNESCO Nemzetközi Színházi Intézetének Nemzetközi Táncbizottság részlege hozta létre. Jean-Georges Noverre francia táncos és balettművész születésnapján, április 29-én ünnepeljük. A világnap célja a tánc népszerűsítése az általános felfogásban és az oktatásban egyaránt.

„A tánc világnapja alkalmából megünnepeljük a táncot, ezzel ünnepeljük az életet.”

A Győri Balett felhívására Magyarország nyolc vidéki balettegyüttese most összefogott: Együtt, egymásért! A kialakult helyzet miatt a táncosok elveszítették a lehetőséget, hogy közönségükkel személyesen találkozzanak, hiszen a színpadról az online térbe szorultak. Céljuk, hogy közösen mutatkozzanak meg és egymás mellett állva hívják fel a figyelmet közös szenvedélyükre, művészetükre és életükre: a táncra!

Április 26-án egy közös videó kollázsban mutatkozott be a nyolc vidéki balett-társulat megmutatva azt a kis esszenciát magából, ami őt egyedivé teszi, amit ő a táncról gondol, s amitől oly színes hazai táncművészet. A videóban természetesen szerepelnek a teátrumunkban is rendszeresen fellépő Székesfehérvári Balett Színház művészei is.