Élet a karantén alatt

Új sorozattal jelentkezünk a Vörösmarty Színház felületein: Élet a karantén alatt. Munkatársaink, művészeink mesélnek arról, hogy a kényszerű otthonlétet mire használják, hogyan használják ki a nyakukba szakadt szabadidőt a színházi pörgés helyett.


Imre Krisztián horrort forgatott


Kelemen István nyári barkácsprogramja

Kelemen István nagy erőkkel készül a nyárra. Mint látszik, minendt megtett azért, hogy kényelmesen teljenek a nyári napok.


Kelemen istván zenei ajánlata:


Imre Krisztián egy kicsit másfajta Grundon járt...


Ballér Bianka ifjú Padavanként süt egy Jakku bolygóról származó sütit

 


Egyed Attilát túszul ejtették...a gyermekei egy hajvágás erejéig!Kovács Tamás verset mond - Weöres Sándor: Hazatérés


Váradi Eszter Sára és a családi kenyérsütés

Az országos kenyérsütési láz színművésznőnket, Váradi Eszter Sárát is elérte. Meg is mutatta az erdményt:


Együtt sikerülhet! - Textilmaszkokkal segítünk

Kiszolgálótárunk néhány önkéntessel nagy fába vágta a fejszéjét. Csapatuk vezetőjével, Budainé Hajdú Mónikával maszkgyártásba kezdtek, hogy azok, akiknek a textilmaszk biztonságérzetet okoz, ne maradjanak nélküle. 500 db, munkatársaink által varrt textilmaszkot már át is adtunk a Humán Szolgáltató Intézetnek, melyek a városi szociális intézményekben kerülnek majd felhasználásra. A maszkgyártás tovább folytatódik, hiszen még 1500 db-al, így összesen 2000 darabbal kívánjuk segíteni a koronavírus elleni küzdelmet. Együtt sikerülhet!

Megörökítettük azt is, hogy egyik kollégánk otthonában hogyan készíti a maszkokat: 


Németh Mariann Mary

Elsőként Németh Mariann Mary rendezőasszisztensünk mesélte el (persze szigorúan online), hogy mivel telnek napjai:

"Évek óta tervezem, hogy készitek egy magaságyat. Hát most lett rá időm. El is készült, melybe fűszer- és gyógynövények kerültek. Van ami palánta formájában, van ami magként. Türelemmel várom fejlődésüket. Természetesen a festés és az üveg sem maradhat ki. Elkezdtem a húsveti készülődést. Majd küldök nektek arról is képeket amint kisültek a kemencében. Hát egyelőre ennyi. Hiányzik a pörgés, a színház."

És akik kisültek:

Mary emellett maszkokat is varr, hogy így is segítsen azoknak, akik esetleg nem jutottak hozzá ehhez a hasznos felszereléshez.


Andrássy Máté

"Tavaly kaptam karácsonyra a Sekiro cimű ps4 játékot a nővéremtől. Ez az egyik legnehezebb szerepjáték, amivel dolgom volt eddig, több mint egy éve nem is tudtam végigjátszani. Földhöz vágott kontroller, betört monitor...stb. De most a kényszerszünet rávett az újra próbálkozásra. Haladok, lassan türelmesen.
Szomszédnéninek bevásároltam, szüleimet vidékre szállítottam, főzök, és olvasok. Scifit természetesen.
Cixin Liu háromtest trilógia, Dan Simmons Hyperion. Ezeket melegen ajánlom.
Jó egészséget mindenkinek!"


Závodszky Noémi

Závodszky Noémi videós üzenetekben mesélt: 


Imre Krisztián

Alább Imre Krisztián üzenetét olvashatják, amitől reméljük, jókedvre derülnek! Sőt, ha tovább olvasnak, még egy kis meglepetést is találnak.

"A jelen helyzettel szembenézni nem kis feladat. Mindenkinek meg kell találnia hogyan foglalja el magát a kényszermagányban és ne azon stresszeljen heteket/hónapokat, hogyan lesz ezután. Legyen az torna vagy egy jó könyv olvasása. De ne feledkezzünk meg a hülyéskedésről sem, a tiszta elméhez, úgy gondolom nélkülözhetetlen a bolondozás és a jókedv. Legyen mindenkinek jó a kedve a kialakult helyzettől függetlenül, mint nekem, ahogy az új kedvenc játékomat játszom.
Vigyázzunk egymásra és szeressük egymást."

Krisztián különleges képességeit is pallérozza eképpen:


Ballér Bianka

"Kitartást mindenkinek, próbáljunk tájékozottak, pozitívak maradni és vigyázzunk egymásra!" - ezt üzeni mindenkinek Ballér Bianka. A fiatal színésznő sem tétlenkedik a karantén napjai alatt, bár saját bevallása szerint nagyon nehezen viseli a bezártságot. 

"Szeretek járni-kelni, ide-oda menni, biciklizni, sétálni. Rettentően hiányzik a színház, sosem szerettem az üres időket, amikor véletlenül, pont nem próbálok. Olyankor mindig kitaláltam magamnak valamit, már az egyetemen is, akkor csináltuk pl. a Telma és Lujzát, vagy a Pandamedvéket. Amikor nem próbálok éppen, akkor is nagy kihívás nekem, hogy hasznosan töltsem el az időmet, hogy mindig csináljak valamit (elmenjek edzeni, intézzem a dolgaim, találkozzak barátokkal,stb) és persze alig vártam, hogy este előadás legyen. Szóval nekem ez a fajta bezártság kifejezetten nagy kihívás.

Előtte:

Utána:

Tudom, hogy fontos, hogy most mindenki maradjon otthon, én sem teszek másképp. Persze a boltig mi is elsétálunk, illetve azért van, hogy elmegyünk egy kisebb sétára (szájmaszkkal, kesztyűvel). Akinek nincsen kertje és egy pesti kis lakásban lakik, mi történetesen a Jászai Mari Színészházban, annak sokkal nehezebb. Igyekszem hasznosan tölteni az időt, bepótolni azokat a dolgokat, amikre nem volt időm a színház mellett, például többet sütni-főzni: nem vagyok jó sajnos benne, sokszor el is vágom az ujjam, de igyekszem :).

Készíteni apró dolgokat, ékszereket, varrni, tenni-venni mindig is szerettem. No meg szeretem a tisztaságot és a rendet, úgyhogy gyakran takarítok. Minden nap edzek, insanity-zem, a life-1-es kedvenc edzőim rendszerint csinálnak live edzéseket. Rettentően fontosnak tartom az edzést, nemcsak az immunrendszerünk, de a mentális egészségünk miatt is.

Én mondjuk leginkább a feszültséglevezetés miatt edzek, meg Mortal Kombat-ozom egyet és máris sokkal nyugodtabb vagyok. Sokat társasozunk a barátommal, azt nagyon szeretek, illetve PS-ezünk, Nintendózunk, vagy sorozatot, filmet nézünk, és persze olvasunk, egymásnak vagy magunknak. Meg persze videochatelek tesóimmal, barátaimmal, mint mindenki.

Kitartást mindenkinek, próbáljunk tájékozottak, pozitívak maradni és vigyázzunk egymásra!"


Kovács Tamás

Újabb fejezettel bővült színházunk Élet a karantén alatt című rovata. Ezúttal Kovács Tamás nyújtott betekintést újsütetű hobbijáról, a gasztronómiai barangolásról. Íme:

„A karantén ideje alatt sok dologgal tudok foglalkozni, amire eddig egyáltalán nem jutott idő, vagy csak alig. Például elhatároztam, hogy megtanulok főzni. A képen vörösboros bolognait készítek éppen. Szeretem a fűszeres dolgokat így ebben is meglehetősen sok fűszer van: só, bors, fehér bors, bazsalikom, oregánó, kakukkfű, babérlevél és természetesen vörösbor. Nem szeretnék túlozni, de azt hiszem kiváló lett. Legközelebb valamilyen balkáni ételt fogok készíteni. Csevapot gyuveccsal vagy valami hasonlót.”


Keller János

Második hetét kezdte meg önkéntesként Keller János. Az eddigi tapasztalatai azt mutatják, hogy rengeteg szeretetet és hálát kap azoktól az idős emberektől, akiknek nap mint nap hordja az ebédet.

Veszprémben az egyik idősek otthonában kerestek önkénteseket, akik a nem bentlakóknak szállítanák ki az ebédet, amikor János meghallotta ezt a lehetőséget, rögtön kapott az alkalmon. Azt mesélte, hogy mindenképpen szeretett volna valahogyan segíteni ebben a helyzetben, és bár élvezi a munkát, ez korántsem olyan egyszerű, mint ahogy hangzik. Egyesével, szigorúan ellenőrizni kell az adagokat, hogy mindenki valóban azt kapja, amit ennie kell, időben oda kell érni - nemcsak azért, mert délben ebéd van, hanem mert akadnak olyanok, akiknek időben be kell venniük a gyógyszerüket. Amikor mindent leellenőriznek, elindulnak, akkor jön a munka dandárja: társasházakból ki-be, emeletre fel-emeletről le, így nem csoda, hogy János azért elfárad a végére. Annyira azonban mégsem, hogy egy-egy kedves szó, egy mosoly ne jutna még minden rászorulónak. Ezek az idős emberek ugyanis sokszor egyedül vannak otthon, a külvilággal csak Jánoson keresztül érintkeznek. Az a rengeteg szeretet, amit ők is adnak mégis fantasztikus érzés a színésznek.
Amikor pedig hazaér, jön a második műszak, édesanyjának és anyósának is ők vásárolnak be. Nem telik el azonban nap anélkül, hogy este egy jó kis családi tornát ne tartanának meg, mindennap olvasnak, és arra is figyelnek, hogy egy-egy óra jusson mindenkinek saját magára is.