A Magyar Kultúra Napja

2018. 01. 23.

Ünnepi gálaműsort adott a Vörösmarty Színház a Magyar Kultúra Napján: a társulat versek tolmácsolásával idézte meg a magyar kultúra gazdag és színes értékeit. A rendezvényen a Pro Cultura Albae Regiae díjat 2018-ban Zemlényi Katica karnagy vette át a Vox Mirabilis Kamarakórus nevében.

A rendezvény nyitánya kiemelkedő nyelvemlékünk, a Halotti beszéd és könyörgés sorai voltak, majd a társulat és a művészeti vezetők verseken keresztül tolmácsolták sokszínű kultúránk értékeit – József Attila, Szép Ernő, Babits és Kosztolányi gondolataitól a kortárs líráig. A színpad hátterében a magyar képzőművészet egy-egy alkotása is megjelent, és filmrészletek is gazdagították a műsort. Cser-Palkovics András polgármester a gálaműsort követő beszédében a köszönetét fejezte ki a színház vezetőinek, rendezőinek és színművészeinek a csodálatos összeállításért, ami méltó módon képviseli, mit ünneplünk. Kifejezte, hogy a gálaműsor után nincs szükség ünnepi beszédre, az maga az ünnepi műsor volt.

„Nekem annyi a dolgom, hogy felhívjam a figyelmet, és hitet tegyek amellett, hogy a város közösségi életében milyen kiemelkedő jelentőséggel bír a kultúra. A kulturális értékek, a kulturális intézmények, a civil közösségeink vagy a magánszemélyek, akik ápolják, gondozzák ezeket az értékeket, eljönnek és hitet tesznek emellett” – mondta a városvezető. Hagyományosan az ünnepi gálán került sor a város Pro Cultura Albae Regiae díjának átadására, amelyet ebben az évben a tavaly 60 éves fennállását jubiláló Vox Mirabilis Kamarakórusnak ítéltek oda. Az elismerést a kórus nevében Zemlényi Katica vette át a polgármestertől. A gálaműsor a Himnusz közös eléneklésével zárult a Vox Mirabilis Kamarakórus vezetésével. 

Forrás: Fehérvár.net, fotók: Igari Balázs