Tanteremszínházi előadás Lábodi Ádámmal

2017. 11. 16.

November 16-án, csütörtök délután sajtótájékoztató keretében ismertettük a most induló tanteremszínházi projektünket: Kai Hensel Klamm háborúja c. darabját Lábodi Ádám játssza az erre pályázó középiskolák 11. és 12. évfolyamos diákjainak a saját iskolájukban. Az előadás és a pályázás részleteiről cikkünkben olvashatnak.

A sajtótájékoztatón elhangzott, hogy a Vörösmarty Színház fontos feladatának tekinti, hogy a diákokat ne csak a színház falai között, hanem azon túl, a megszokott, hétköznapi életközegükben is elérje előadásaival. Ehhez kiváló műfaj és módszer az osztályteremszínház. Ezért tűztük műsorra Kai Hensel elhíresült darabját, a Klamm háborúját, melynek 2008-as Kolibri színházbeli bemutatója volt a Németországból elindult műfaj magyarországi bemutatkozása. Szikora János igazgató kifejtette, ha színházpedagógiai szempontból nem foglalkoznak a fiatalsággal, akkor a színház számára úgy el tudnak veszni, ahogy elveszett az egykori paradicsom, Atlantisz – ezt nem szabad hagyni, és felelősséget kell vállalni, hogy az ifjúság ne viszonyuljon érdektelenül a színház világához.

A Székesfehérvári Tankerületi Központ örömmel csatlakozott a művészeti programhoz, mondta Török Szabolcs, a központ igazgatója, így a Klamm háborújának Vörösmarty színházi bemutatója széles körű szakmai együttműködési bázisra épül. A színház és a tankerület ezért egy közös pályázatot hirdet az általa fenntartott középiskolai 11. és 12. évfolyamos osztályok számára. Pályázni olyan fotóval, vagy plakáttal lehet, amely kreatív módon mutatja be az adott osztályközösséget, vagy a tanár-diák viszonyt.  A kiválasztott pályaművet beküldő osztályközösségek a tankerület támogatása eredményeként a 2017/18-as tanévben térítésmentesen nézhetik meg a Klamm háborúját, saját iskolájukban, saját osztályközösségükben.

Az előadást a Vörösmarty Színház tehetséges, fiatal színművésze, Lábodi Ádám játssza, aki már számos főszerepben, különböző műfajokban bizonyította kivételes színészi képességeit. Az előadás rendezője: Kolos István.

Az előadásról: Márk irodalom faktos, érettségire készülő diák. Az osztályozó vizsga előtti utolsó nagydolgozata rosszul sikerült. Márk félt, hogy az osztályozó értekezleten majd egyessel zárja le őt magyarból Klamm tanár úr, a szaktanár. Márk ezért otthonában felkereste a tanárt, és sírva kérte, ne buktassa meg. Klamm a kínos látogatást követően Márk kettes érdemjegyű dolgozatát egyesre javította át. Márk öngyilkos lett. A következő napon az osztály levelet adott át a szaktanárnak, amelyben ez állt: „Tisztelt Klamm úr, ezennel átnyújtjuk önnek a hadüzenetet!” Ezzel kezdetét veszi Klamm háborúja…

Az iskolai közösségek 2017. december 18-áig küldhetik el pályaműveiket a Vörösmarty Színházba a palyazat@vorosmartyszinhaz.hu e-mail címre. A pályázat eredményét 2018. január 10-én a színház honlapján tesszük közzé, és értesítjük a nyerteseket.

Fotók: Simon Erika. A második fotón a Jurányi házas terem látható, ahol Lábodi Ádám és Kolos István próbáltak.