Géniuszok kézfogója

2017. 10. 22.

Vasárnap délután Géniuszok kézfogója címmel Kodály Zoltán születésének 135., halálának 50.; Arany János születésének 200. és halálának 135. évfordulójára ünnepi műsorral emlékeztek a Hermann László Zeneművészeti SZG és AMI tanárai és volt növendékei és a Vörösmarty Színház művészei. Az izgalmas és színes műsort Sághy Tamás rendezte.

A közönséget Matuz János, a Vörösmarty Színház művészeti intendánsa köszöntötte, aki örömét fejezte ki, hogy a teátrum kávézója egyre több színvonalas és színes eseménynek otthont adhat. Az est házigazdája dr. Csörsz Rumen István, az MTA Irodalomtudományi Intézetének főmunkatársa, régizenész volt, aki az irodalomtörténet felől közeledve Arany János balladáiról és Kodály Zoltán balladagyűjtéseiről mesélt.

Arany János halálának napján, és egyúttal a Kodály-év tiszteletére jött létre ez a művészeti délután – a géniuszok egymásnak nyújtanak kezet, az összeállított műsorban Arany János négy halhatatlan balladáját, A méh románcát, az Ágnes asszonyt, a Pázmán lovagot és a Hídavatást elevenítették meg a színészek, Kiss Diána Magdolna, Varga Lili, Nagy Péter és Sághy Tamás.

Kodály Zoltán gyűjtéséből autentikus balladák csendültek fel Zsikó Zsuzsanna, Gubinecz Ákos által, a Kodály-feldolgozásokat Palócz Réka és László Szilvia énekelték, zongorán Vasvári Tamás kísérte.

Képgaléria