Kamaraszínházi ajánlatunk novemberre

2017. 10. 20.

Novemberben több bérletszünetes előadást is játszunk a Kozák András Stúdióban és a Pelikán Kamaraszínházban: a tavalyi évad kedvelt darabjait és az új bemutatókat is ajánljuk az őszi estékre. Lesz színmű, kereséstörténet és groteszk komédia – igazi színházi csemegék nem csak ínyenceknek! 

November 4-én a Kozák András Stúdióban Robert Musil A rajongók című színművét játsszuk: Szikora János rendezése ősbemutató volt Magyarországon,  a házasságról, szenvedélyekről, vonzásokról és választásokról beszél a szereplők érzelmi-szellemi viszonyait feltárva. Szikora János így nyilatkozott az előadásról: „Számomra Musil nem egy színdarab a sok közül. Azért rendeztem meg, mert szeretném megosztani azt a szellemi élményt, ami A rajongók olvasásából fakadt bennem, és egyben ráirányítani a figyelmet Musilra, a 20. század egyik legnagyobb szellemi óriására, aki sem életében, sem halála után nem élvezhetett olyan népszerűséget, mint mondjuk kortársa, Thomas Mann. Szellemi rangjához egyszerűen méltatlan ez a mellőzöttsége. Nekem mindig fontos volt, hogy amivel foglalkozom, abban legyen valami szellemi kihívás. Ezek voltak pályám legmeghatározóbb színdarabjai, ezekre vagyok a legbüszkébb.”

November 2-án és 10-én, 19 órai kezdettel a Pelikán Kamaraszínházban a Leonce és Léna c. kereséstörténetünket láthatják. Georg Büchner darabját Kovács D. Dániel állította színpadra, akit a fiatal rendezőgeneráció egyik legígéretesebb tagjaként tart számon a szakma. Az előadás fiatalos lendületével azt kíséri végig, hogyan talál egymásra két szerelmes, akik el akartak szökni a saját életük elől. Leonce, a melankóliára hajlamos herceg, és Léna, a szökésben lévő mennyasszony menthetetlenül egymásba szeretnek, komikus, mesei történetükkel mutatva meg, hogy végső soron senki sem kerülheti el a sorsát.

November 12-én a Pelikán Kamaraszínházban játsszuk az Európa, édes hazám c. darabot, amely egy átmeneti állapot érzékeny látlelete: az otthon kereséséről szól, egy olyan időszakban, amikor a mesterségesen szétszabdalt Európa árvái visszakérezkednek a szülői házba. Akiket felvásárolt az anyaország, azok bízhattak az újrakezdés lehetőségében. Akikért nem fizettek fejkvótát, ők az Európa, édes hazám hősei, egy német menekülttáborban összezárva, karácsonykor, várják a megváltást.

November 17-én látható az Illúziók – a groteszk humorral megírt történetet négy nagyszerű színész, Tóth Ildikó, Varga Mária, Hirtling István és Debreczeny Csaba meséli el. Két házaspár életét ismerhetjük meg, és együtt bogozhatjuk ki a négy élet szorosan összefonódó szálait. Rájöhetünk, hogy valójában semmi nem az, aminek hittük. Emberi érzelmeink, emlékeink, szerelmünk: mindez csupán gyorsan múló illúzió.

November 26-án, vasárnap este 19 órától A Herner Ferike faterját játsszuk a Kozák András Stúdióban.  Háy János darabjában három generáció életének ideje találkozik, apák és fiaik a sorsszerűség, tradíciók, megmásíthatatlan és elkerülhetetlen bekövetkezések tanúiként ugyanazt a nevet viselik. Mit örökítünk tovább a gyerekeinknek? Mi történik, ha a más sorsát figyelve és minősítve egyszer csak önmagunkra ismerünk? – boncolgatja a kérdéseket a humorral fűszerezett profán istendráma. A karakterek, a nyelv, a közeg, a megnyilvánulások nevetségessége igencsak ismerős, mintha csak a szomszédban történne… vagy velünk?

ONLINE JEGYVÁSÁRLÁS