A Városházán köszöntötték színészeinket

2017. 09. 25.

Kiváló színművészeket köszöntött dr. Cser-Palkovics András polgármester a Városházán. Váradi Eszter Sárának Elismerő Emlékérmet adott át a jubileumi huszadik évada kezdetén, valamint gratulált az országos szakmai díjakhoz Krisztik Csabának és Nagy Péternek. Az ünnepi találkozón részt vett dr. Szikora János, a Vörösmarty Színház igazgatója és a város alpolgármesterei.



A huszadik évadát kezdte meg Székesfehérváron Váradi Eszter Sára. A Pro Theatro- és Aranyalma-díjas színművész az utóbbi évek szerepei közül játszott Csárdáskirálynőben, címszerepet alakított az Edith és Marlene című előadásban, ő játszotta Zsuzsanna testvért az Abigélben, és feledhetetlen játékával egy hajdani költőnő, Psyché történetét is neki köszönhetjük. Krisztik Csaba kapta idén Győrben a Kaszás Attila-díjat, ami a magyar nyelven játszó színművészek szakmai és emberi elismerése, a szakma által választott három színész közül a közönség döntött a díjról. A Vörösmarty-gyűrűvel is elismert színművész 2013 óta tagja a fehérvári társulatnak, 2016-ban a Száll a kakukk fészkére és a Szutyok című darabokban láthatta a közönség.  Nagy Pétert a Thália Színházban hatodik alkalommal megrendezett Vidéki Színházak Fesztiválján az Apák és fiúk című előadásban nyújtott alakításáért jutalmazták. Kilenc társulat előadásából az övét találták az egyik legjobb karakteralakításnak.

Az egyéni elismerésekhez és a jubileumi évadhoz gratulált a város közössége nevében dr. Cser-Palkovics András polgármester, kifejezve, hogy a sikerek mindig a társulatot is díjazzák. Váradi Eszter Sárának Polgármesteri Elismerő Emlékérmet adott át, majd Krisztik Csabának és Nagy Péternek gratulált a szakmai díjakhoz. A színművészek köszönetképpen kifejezték, hogy az elismerések a nézőket, a színházlátogatókat is dicsérik, és elhangzott, hogy a város figyelmessége a közösség összetartását, a kulturális élet fejlődését is jelzik. A polgármester kifejezte, hogy Székesfehérvár életében valóban meghatározó közösségi tér a színház: mind a közönség, mind pedig a társulat közössége számára fontosak az elismerések, és a Városházán megköszönt munka, az értékek hangsúlyozása – a város első számú házában – az egyén és a közösség számára egyaránt fontos.


Váradi Eszter Sára 1998 óta játszik a városban, ahogy fogalmazott, ez a hatodik társulat, amelyben dolgozik. Az eltelt idő alatt nemcsak a színház, hanem a város egyre intenzívebb kulturális életét is végigkísérte, és a társulatban végzett munka, a színházi előadások mellett fontosnak tartja a város egyéb kulturális rendezvényeit, a jótékonysági fellépéseket. Krisztik Csaba a jelölések és a szavazás okozta meglepetését fogalmazta meg, a szakmai kör értékelése után a közönség véleményének is nagyon örült. Nagy Péter a díjjal kapcsolatban elmondta, hogy 2010-ben a POSZT-on kapott hasonló elismerést – ugyanazt élte meg akkor, mint idén az Apák és fiúkkal: egy nagyon erős darabban dolgozott, nagyon jó színészekkel; az izgalmas átirat színpadra vitelében óriási munka és egy összetartó közösség áll. Dr. Szikora János hozzátette, hogy az ország egyik legjobb társulata működik Székesfehérváron, a város támogatása, megkülönböztetett figyelme pedig erőt ad a szakmai munkához. Külön megköszönte Krisztik Csaba díjával kapcsolatban a fehérváriak szavazatát.



A színművészek már készülnek az évad következő előadásaira. Nagy Péter és Krisztik Csaba október 10-től próbálja a Jóembert keresünk című Brecht-darabot, a bemutató november végén lesz. Váradi Eszter Sára most tvégén vett részt A hülyéje kőszínházi premierjén, próbál a Jövőre veled ugyanitt című romantikus vígjátékban, kifejezetten várja a Brecht-színművet, és szerepel majd az Isten pénze című musicalben is.

Az eseményen részt vettek Brájer Éva, Mészáros Attila és Róth Péter alpolgármesterek, valamint Földi Zoltán, a Humán Közszolgálati Szakbizottság elnöke is.

Forrás: Székesfehérvár.hu, fotók: Simon Erika