Nagy sikerű premier Dubrovnikban

2017. 07. 31.

A hétvégén mutatták be a 68. Dubrovniki Nyári Fesztivál keretében Szikora János rendezésében Händel ritkán hallható operáját, az Orlandót. A művet az eredeti 1733-ban tartott bemutatót követően majd 200 évig elfelejtették, mígnem a XX. század elején újra bekerült a zenei köztudatba, és azóta a barokk opera szerelmeseinek kedvenc darabja.

A Dubrovniki Nyári Fesztivál a legrégebbi és legtekintélyesebb horvát fesztivál. A klasszikus színdarabokat és balettelőadásokat a város utcáin és közterein mutatják be, ezenkívül évről évre zeneszerzők, szólisták és zenekarok nemzetközi élvonalának legjobbjait látják vendégül.

A Lokrum-szigeti bencés kolostor udvarának örökzöld labirintusa nyújtott ideális helyszínt a Szikora János által rendezett produkciónak, amelyben a leghíresebb horvát énekesek: Ivana Lazar, Renata Pokupić, Marija Kuhar Sosa mellett nagy sikert aratott a címszerepet alakító világhírű kontratenor, Owen Willetts is.

Az opera címét Szikora János Metamorfózisok alcímmel látta el, és ennek jegyében az eredeti, ma már nehezen értelmezhető mitológiai történetet egy ízig-vérig mai, a szexuális szerepcserékről szóló provokatív erejű előadásba ágyazta. A bemutató sikerében méltán osztozott a színészként is kiváló szólisták mellett a Horvát Barokk Együttes, és a zenei szélsőségeket plasztikusan megjelenítő fiatal brit karmester, David Bates is.

Fotók forrása és további információk ITT