Bemutató Aradon

2017. 04. 10.

Pénteken magyarországi ősbemutató volt a Pelikán Kamaraszínházban: Tömöry Péter kortárs író, műfordító, dramaturg és rendező Európa, édes hazám című színművét Szabó K. István rendezte, az Aradi Kamaraszínházzal koprodukcióban készült. Az előadás ma este Aradon debütál!

Tömöry Péter 1991-ben írta a művet németül, 1992-ben mutatták be a Badische Landesbühnében, Németországban, ahol 1991−1993 között főrendező volt. A fehérvári premier után elmondta, hogy ritka szerencsés dolog, ha a szerző teljes mértékben elégedettséget érez a darabjából készült előadás kapcsán, de itt most ez történt, kimondottan tetszik neki Szabó K. István rendezése.

Szabó K. István másodszor rendez színházunkban, és az Európa, édes hazám előadáshoz egy erős társszínház is csatlakozott: meghívta Tapasztó Ernőt, az Aradi Kamaraszínház vezetőjét, hogy játssza el Ion Hoffmann szerepét, így a két színház koprodukciójaként született meg az előadás. A tervek szerint Romániában több fesztiválra és városba szeretnénk eljuttatni a produkciót, hiszen egy érzékeny, egyben erős és fontos előadás született.

Mind az Aradi Kamaraszínház (ahol az előadások nagy része koprodukcióban készül), mind a székesfehérvári Vörösmarty Színház számára fontosak a koprodukciók, a nemzetközi kapcsolatok, mivel ez által szélesebb közönségréteghez juthatnak el a teátrum előadásai.

Az Európa, édes hazám c. előadást április 10-én mutatjuk be Aradon, 11-12-én is ott játsszuk. Fehérváron legközelebb április 21-én, 23-án és 28-án látható a Pelikán Kamaraszínházban.

A csapat megérkezett Aradra: