Indul Mozart és Salieri „párbaja”

2015. 01. 07.

2015. január 7-én, szerdán tartottuk legújabb előadásunk, az Amadeus olvasóoróbáját. A bemutatót február 21-én tartjuk.

 

A zseni: szabálytalan, zabolátlan, játékos, őrült, szeretnivaló. A középszer: szabályos, ambiciózus, derék, kiszámítható, visszataszító és csak addig lehet sikeres, amíg a zseni árnyékot nem vet rá.
Peter Schaffer minden korban aktuális problémát tesz meg darabja tárgyának: a tehetséges művész kiszolgáltatottságát a sznobizmussal, a korlátoltsággal szemben. Amikor fél-tehetségek kerülnek pozícióba, hogy azután kiszorítsák azokat, akik tehetségesebbek, jobbak náluk.
A sztárkultusz korát éljük, a „bárkiből lehet sztár” korát. A csúcstechnológia elképesztő emberi teljesítményeket eredményez, ami a művészetre is hatással van. És pillanatok alatt bárki, bármivel a világ figyelmének középpontjába kerülhet. Mégis, az országot lázban tartó tehetségkutató dömping arról árulkodik: az emberiség szomjúhozza a tehetséget.
Az Amadeusban két kivételes egyéniség, Salieri és Mozart találkozik és kényszerül egymás mellett alkotni. Ez a találkozás lesz mindkettejük tragédiája.
Salierinek megadatott, ami Mozartnak nem: egzisztencia, előkelő udvari állás, kibontakozási lehetőség. Mozartnak viszont megadatott, ami Salierinek sohasem: szabadság és a határtalan zenei zsenialitás. Igazságtalan vagy sem: az utókor már csak ez utóbbira emlékezik.

 

 

Szereplők: Hirtling István, Lábodi Ádám, Varga Gabriella, Egyed Attila, Blaskó Borbála, Závodszky Noémi, Váradi Eszter Sára, Tűzkő Sándor, Kozáry Ferenc, Kelemen István valamint a Vörösmarty Színház tánctagozata és a Nemes Nagy Ágnes Színészképzés hallgatói.
Díszlettervező: Magyarósi Éva; Jelmeztervező: Kárpáti Enikő; Zene: Dobri Dániel; Dramaturg: Perczel Enikő; Mozgás: Blaskó Borbála; Fordította: Vajda Miklós; Rendező: Hargitai Iván

Fotók: Maczkó Csaba

Képgaléria