Új tervek egy erős csapattal

2017. 03. 27.

Székesfehérvár Megyei Jogú Város Közgyűlése pénteken újabb öt évre bízta meg Szikora Jánost a Vörösmarty Színház vezetésével. Dr. Cser-Palkovics András polgármester és az újraválasztott színházigazgató ma délelőtt közös sajtótájékoztatót tartott, ahol többek között szó volt három új kezdeményezésről is, amit a következő években terveznek megvalósítani.

A színházi terveket ismertető tájékoztatón dr. Cser-Palkovics András polgármester kiemelte, hogy a pénteki közgyűlésen a fenntartó teljes bizalmáról biztosította az igazgatót, amit jól mutat, hogy egyhangú döntéssel választotta újjá a közgyűlés Szikora Jánost. Székesfehérvár polgármestere szerint a döntésnek országos vonatkozásban is pozitív üzenete és példaértéke van. Cser-Palkovics András hangsúlyozta, hogy közéleti és egyben szakmai döntés született, amit alátámasztanak azok a számok, amelyek a színházat jellemezték az elmúlt öt évben. Szólt arról is, hogy a városnak és a régiónak egy színháza van, ezért sokféle elvárásnak kell megfelelnie a Vörösmarty Színháznak, ami azonban nem jelentheti a tartalomba való beleszólást az önkormányzat mint fenntartó részéről.

Székesfehérvár polgármestere felidézte, az öt évvel ezelőtt kitűzött célok között szerepelt, hogy a Vörösmarty Színház az ország egyik legerősebb színházi műhelyévé alakuljon. Hozzátette, hogy mára a célok megvalósultak, de hátradőlni nem lehet, mert sokat kell tenni azért, hogy a színház megtartsa ezt a pozíciót, vagy ha lehet, tovább erősítse. Cser-Palkovics András polgármester leszögezte, hogy mára Székesfehérvár a maga erejével, történelmi múltjával és jövőbeli elképzeléseivel elképzelhetetlen saját színtársulat nélkül.

Az újraválasztott Szikora János színházigazgató példaértékűnek nevezte a színház kapcsolatát a fenntartó önkormányzattal és új terveiről is beszámolt. Elmondta, hogy szeretnének létrehozni Székesfehérváron egy nemzetközi Molnár Ferenc Színházi Fesztivált, mert Molnár Ferenc ma a világon a leginkább ismert magyar szerző, akinek évente bemutatják a darabjait szerte a világon. Szintén újdonság, hogy hagyományteremtő szándékkal szeretnék létrehozni a művészeti egyetemek találkozóját Székesfehérváron. Szikora János felidézte, hogy néhány évtizede ez a fesztivál ragyogóan működött Szentendrén, ahol néhány napra a kisvárost birtokba vették a zenészek, filmesek, táncosok, képző- és iparművészeti főiskolások, valamint színművészetis főiskolások, és pezsgő életet varázsoltak mindenhová. A Vörösmarty Színház igazgatója szerint Székesfehérvár jó gazdája lehet egy ilyen kora nyári művészeti találkozónak, ami egyéb kulturális programoknak is keretet adhat.

Szikora János elmondta, hogy további lépéseket tesznek a város fiataljainak megszólítása érdekében azzal, hogy a fiatalok színházává teszik a Pelikán Kamaraszínházat, és a magyar nyelvű színjátszás bölcsőjében egy új szellemi arculattal rendelkező játékteret hoznak létre. A fiatalok színházában olyan darabokat is bemutatnának, ami a fiatalok életével kapcsolatos konfliktusokat ábrázolja, illetve teret adhat majd a Pelikán a diákok öntevékeny csoportjainak, kísérletező műhelyeinek is. 

Fotók: Simon Erika

Forrás: székesfehérvár.hu

Képgaléria