Mennyire figyelünk egymásra?

2017. 03. 07.

Március 3-án mutattuk be a Rózsavölgyi Szalonban Ivan Viripajev kortárs orosz szerző Illúziók c. művét, a Kozák András Stúdióban március 11-én, szombaton lesz a premier. Varga Mária mesélt a szerepéről, a történetről, a próbafolyamatról.

Mit gondoltál Ivan Viripajev Illúziók c. darabjáról a szövegkönyv elolvasása után?

V. M.: Tetszett a történet, megmosolyogtam az egészet. Csakhogy akkor még nem fedeztem fel, hogy mekkora energiákat vesz majd ki belőlem a szöveg elsajátítása. Nem egyszerű. A nyelvezete rendkívül egységes, nagyon jó formában íródott, sajátos világa van. 

Hogyan foglalnád össze a darab mondanivalóját?

V. M.: Az emberi kapcsolatokról, a társunkkal való együttlétről, magáról az életről szól. Miket veszünk észre, és miket nem, mik derülnek ki évekkel később. Mennyire figyelünk egymásra, mennyire tudunk egymás belső életéről, titkairól. Ami kívülről látva harmonikusnak tűnik, az valóságos-e, mennyi az alapja.

Mit lehet tudni a szereplőkről?

V. M.: A darab szereplői jól szituált polgárok, jólétben, családban élnek, utazgatnak. Azt mondhatná valaki, akinek anyagi és egyéb gondjai vannak, hogy ezeknek az embereknek nem lehetne semmi bajuk az életben. Pedig nagyon is van.

Hogyan ajánlanád az előadást a nézőknek?

V. M.: Ez nem egy fellengzős, nyafogós darab, a nézőknek alkalmuk lesz elgondolkodni a saját életükön, a barátaikon, a társukon, talán egy kicsit magukba is szállnak majd, de legfőképp remélem, tetszeni fog nekik az előadás.

Milyen a Rózsavölgyiben dolgozni?

V. M.: Nagyon sok kedves kollégával vagyok együtt, jó velük dolgozni, kitűnő hangulatban zajlik a munka. Debreczeny Csabával most dolgozom először együtt, nagyon örültem neki, mert úgy szeretem őt, ahogy van! Örülök a lehetőségnek, hogy Pesten is és Székesfehérváron is játszhatjuk ezt a darabot.

Forrás: Rózsavölgyi Szalon

Fotók: Éder Vera