Vágyak beteljesítése

2017. 02. 28.

Ma délelőtt olvasópróbázott az Európa, édes hazám alkotócsapata. Tömöry Péter darabját Szabó K. István rendező állítja színpadra, a bemutató április 7-én lesz a Pelikán Kamaraszínházban.

Az olvasópróbán Szabó K. István – aki tavaly a Play Strindberg-rendezésével mutatkozott be Székesfehérváron – arra kérte a jelen lévő szerzőt, hogy foglalja össze néhány mondatban, mi volt a darab megírásának apropója. Tömöry Péter elmesélte, hogy 1991-ben írta a művet németül, 1992-ben mutatták be a Badische Landesbühnében, Németországban, ahol 1991−1993 között főrendező volt. A történet alapjául az szolgált, hogy 1989-ben emigrált Kolozsvárról Németországba, ahol néhány napot egy menekülttáborban töltött. Akkor a saját bőrén tapasztalta, milyen, ha egy felnőtt ember, akinek van már egy felépített élete, elhagyja a hazáját, tele van szorongással, kétellyel, és elvágva minden szálat, arra vár, hogy beengedjék egy másik országba, ahol az álmait megvalósítva új életet kezdhet. A dráma a várakozás gyötrelmeiről szól, a világhuzatba kitettségről.

Tömöry Péter mutatott néhány előadásfotót a németországi ősbemutatóról, amelyet ő rendezett, és a díszletét, jelmezeit is ő álmodta meg.

Szabó K. István rendező hangsúlyozta, hogy az előadással mindenképp a mához szeretne szólni, eltávolodva a naturalizmustól, a történetet úgy elemelve, hogy érvényesek legyenek ma is a darabban megjelenő szólamok. A rendezőt leginkább a szereplők álmai érdeklik: „a darabban megjelenő emberek maguk mögött hagytak egy felépített életet, az otthonukat, de vágyaik vannak a jövőre nézve. Ez a dráma is bizonyítja, hogy milyen kicsinyek vagyunk az álmainkhoz képest.” A díszlet egy letisztult, steril világot teremt majd, ahol a színészi játéknak lesz nagyon erős jelenléte.

Az előadás az Aradi Kamaraszínházzal koprodukcióban készül, a székesfehérvári bemutató 2017. április 7-én lesz.