Jászai Marira emlékeztünk

2017. 02. 24.

Ászár híres szülötte, Jászai Mari, az egyik legnagyobb magyar színésznő 1850. február 24-én született. Ebből az alkalomból szülőházánál tartottak ünnepséget, ahol Jászai Mari-díjas színművészek olvastak fel, köztük társulatunk tagja, Gáspár Sándor is.

Gáspár Sándor, a Vörösmarty Színház Jászai Mari-díjas művésze mellett Maszlay István, a Győri Nemzeti Színház művésze és Söptei Andrea, a budapesti Nemzeti Színház  színésznője olvastak fel február 24-én Ászáron, a legendás színésznő szülőfalujában a 167 évvel ezelőtt született Jászai Marira emlékezve.

   

Mint ahogyan minden évben, idén is megemlékezést tartottak a színésznő szülőházánál. Az ünnepi műsort Ászár polgármestere, Pekár Zsolt nyitotta meg köszöntőjével, aki elmondta, minden ászári büszke arra, hogy Jászai Mari ebből az egyszerű nádfedeles házból indult, és vált a magyar színművészet felejthetetlen nagyjává. Ezután a színészek Jászai Mari emlékirataiból olvastak fel, majd a helyi Jászai Mari Nyugdíjasklub adott műsort.

A megemlékezésen Gáspár Sándor is ellátta kézjegyével a Jászai-díjasok falát, ahol Szikora János, Tóth Ildikó, Varga Mária, Egyed Attila és Hirtling István aláírása is szerepel.

Jászai Mari Székesfehérváron is játszott, ugyanis tizenhat évesen Hubay Gusztáv társulata után szökött Fehérvárra, ahol először lépett színpadra. „Székesfehérvárott legelőszőr A peleskei nótáriusban statisztáltam. Ó, de csodálatos érzés volt: úgy éreztem, hogy mindenki engem néz, ott hátul, ahová elbújtam” – írja Jászai Mari.