Testet öltött illúziók

2017. 02. 22.

Bő egy hét múlva mutatjuk be a Rózsavölgyi Szalonban az Illúziókat. Ivan Viripajev kortárs orosz szerző darabja fanyar humorral, egyszerre kacagtató és melankolikus hangvételével beszél két férfi és két nő drámai felismeréseiről. Az előadás rendezőjét, Hargitai Ivánt kérdeztük.

Miért választotta Ivan Viripajev művét?

H. I.: Ivan Viripajev jelentős kortárs író, tehetséges irodalmár és színházi ember. Rendkívül pontosan tudja megfogalmazni a korszellemet, melyben élünk. A darab egymásba fonódó sorsok története; epikusnak tűnhet, de valójában nagyon is drámai.

Miről szól az Illúziók c. darab?

H. I.: Négy emberről szól, pontosabban két házaspárról. Viripajev nem árulja el, miért mesélik el a szereplők a történetet, a korukat viszont meghatározza: középkorú, jól szituált átlagemberekről van szó, akik nem a múltról vagy a jelenről beszélgetnek, hanem arról, mi lesz velük a következő 30−40 évben. Vannak már előzmények, sejthető, hogy egymás viszonylatában mi fog köztük történni, milyen buktatókkal szembesülhetnek. Viripajev erről beszél ebben a furcsa időjátékban. Látszólagos biztonságban sem könnyű úgy leélni az életet, hogy ne kövessenek el fatális hibákat. A darabban a konfliktusok döntő része csak illúzió, de később ezek az illúziók mégis testet öltenek.

A Rózsavölgyi Szalon mini játéktere jelent-e kihívást számára?

H. I.: A Rózsavölgyi Szalon intim játéktere lehetőséget teremt arra, hogy még személyesebben lehessen megszólalni, másfajta beszédmódot, játékmódot, teatralitást igényel. Ugyanakkor az előadást Székesfehérváron és Győrben is stúdiótérben játsszuk, tehát otthonos számunkra a kisebb játéktér.

Hirtling Istvánnal, Varga Máriával és Tóth Ildikóval a székesfehérvári Vörösmarty Színházban is együtt dolgozik. Hogyan került Debreczeny Csaba az előadásba?

H. I.: Egyrészt a székesfehérvári Vörösmarty Színházban ezzel párhuzamosan zajlik egy másik próbafolyamat, ami nem tette lehetővé, hogy egy megfelelő korú és karakterű színészt találjak a szerepre. Másrészről Csabát régóta ismerem, az Örkény Színház társulatát szabadúszásra cserélte, és mi nagyon szívesen láttuk ebben a négyesben.

Mennyire ismeri a magyar közönség Viripajev darabjait?

H. I.: Az Illúziók c. darabot Debrecenben már bemutatták, Gothár Péter pedig korábban megrendezte már Viripajev Részegek c. darabját a Katona József Színházban, melyet nemrég a Nemzeti Színház is műsorra tűzött, Viktor Rizsakov rendezésében. Számomra azért izgalmas Ivan Viripajev műve, mert van egy nagyon furcsa, sajátos játékrendszere, amiről többet nem szeretnék elárulni, maradjon meglepetés. Zeneszerzőnk és koreográfusunk is van, ennyit elárulhatok, és ez a fajta zenés-táncos játék a szövegmágiával párhuzamosan kel majd életre.

Forrás: színház.hu.

Fotók: Éder Vera

Bemutató a Rózsavölgyi Szalonban: 2017. március 3., a Vörösmarty Színházban: 2017. március 11.