Márton László, a Carmen írója

2017. 02. 02.

Márton László számos regény, novella és dráma szerzője, ugyanakkor sok műfordítás fűződik a nevéhez. A Carmen c. színdarabját 1990-ben mutatták be először Szolnokon, Szikora János rendezésében. Most a Vörösmarty Színházban Horváth Csaba viszi színre ezt a szenvedélyes történetet, a próbafolyamat külön érdekessége, hogy az író nyomon követi majd.

Márton Lászlónak, a mai magyar dráma- és prózairodalom kiemelkedő tehetségének a darabja nem szokványos átirat, vagyis a Bizet-opera librettójaként világhírűvé vált novella „felmelegítése”, hanem olyan izgalmas formai kísérlet, amely messze meghaladja azt a megszokott mintát, amelyet „modernizáló átdolgozásnak” szoktunk nevezni. Horváth Csaba és Perczel Enikő dramaturg kérésére Márton László pluszjelenetekkel és vonásokkal erősíti a rendezői koncepciót – hogy pontosan miről is van szó, az hamarosan kiderül egy interjúból, amit a napokban készítünk majd az íróval.

  

A történet szerint Carmen, a szemrevaló cigánylány csak a végzetnek engedelmeskedik, melyet előre lát, s melyet ő maga idéz elő. Szabadsága abban nyilvánul meg, hogy dönthet: vagy beleolvad a labirintusban céltalanul sodródó embertömegbe, vagy kezébe veszi és felgöngyölíti saját „Ariadné-fonalát” és megtervezi halálát. A szenvedélyes, magával ragadó történet táncban, szóban elmesélve, különleges díszletben lesz látható márciustól a Vörösmarty Színházban.

A próbán készült fotókat Maczkó Csaba készítette.