Akadálymentesített Figaro házassága

2016. 12. 01.

A Más Fogyatékos Gyermekekért Alapítvány már hat éve szervez a társadalmi érzékenyítés és szemléletformálás céljából akadálymentesített színházi előadást Székesfehérváron, a Fogyatékossággal Élő Emberek Világnapja alkalmából. December 13-án a Vörösmarty Színházban a Figaro házassága c. darab lesz „akadálymentesítve”. 

A ma délelőtti sajtótájékoztatón Mahlerné Köfner Anikó, a Más Fogyatékos Gyermekekért Alapítvány elnöke elmondta, hogy az előadás előtt színpadbejárás lesz a látássérült embereknek, hogy tapintással szerezhessenek információt a színpadképről, díszletről. Nagyon fontosnak nevezte, hogy a jelnyelvi tolmácsolásban segít Szemánszki Renáta, aki hallássérülteknek teszi érthetővé az előadást, továbbá szöveges narráció is segíti majd a látássérülteket, hogy kövessék a darabot.

„Megszoktuk, hogy segítünk egymásnak a mindennapokban és fontos, hogy úgy segítsünk, hogy azt el is tudják fogadni. Próbáljuk meg a minél teljesebb élethez hozzásegíteni azokat, akiknek nem adatott meg valamilyen képesség” – mondta Spányi Antal fehérvári püspök. „Ez az akadálymentesített előadás azért is fontos, mert színházi élményhez juthatnak azok az emberek, akiknek ez a hétköznapokon nem elérhető. Köszönöm mindazok munkáját, akik ezért dolgoznak, és remélem, minél több fogyatékkal élő embernek sikerül majd eljönnie és gazdagabbá, teljesebbé tenni az életét.”

Dr. Matuz János, a Vörösmarty Színház művészeti intendánsa arról beszélt, hogy advent első vasárnapján a szakralitást vitték közelebb az emberekhez a színházban az Újszövetség Maratonnal, az akadálymentesített előadással pedig az érzéki teret szeretnék szó szerint kézzel foghatóvá tenni.

A szervezők az esélyteremtés jegyében a december 13-i székesfehérvári programmal Magyarországon is példaértékű, teljes körűen akadálymentesített előadással fogják élvezhetővé tenni látássérült és vak, hallássérült, mozgássérült, értelmi sérült, illetve autizmussal élő látogatóik számára a színházi előadás élményét. A teljes körűen akadálymentesített program legfőbb értéke egy olyan fizikai és infokommunikációs (autizmus, értelmi fogyatékos, hallássérülés, látássérülés) szempontból egyaránt akadálymentesített színházi előadás megvalósítása, mely Magyarországon példaértékű. Mindezzel a program az egyenlő esélyű részvétel megteremtésén túl a társadalmi befogadás előmozdítását is segíti.

Jegyek még igényelhetők a Fejér Megyei Család, Esélyteremtési és Önkéntes Ház irodájában.

Forrás: szekesfehervar.hu

Fotó: Bácskai Gergely