Bemutattuk a Három nővért

2016. 11. 28.

Eseménydús hétvége volt a Vörösmarty Színházban: nagy sikerrel bemutattuk a Három nővér c. előadást Szikora János rendezésében; a teátrum kávézójában debütált Kricsár Kamill mesejátéka, a Hópehely hercegnő; húsz órán át olvastuk az Újszövetséget és megnyitottuk Bónyai Barbara kiállítását a Galérián.

Szikora János rendező így nyilatkozott a Három nővérről: „Olyan az előadás rendszere, mint egy óriási váltófutás, a színészek egymás kezéből veszik át a stafétabotot, ami a játék során általában egy-egy jellegzetes tárgy egy jellegzetes szituációban. Ahogy átveszik egymás kezéből az egyes tárgyakat, vagy adott esetben visszaismételnek egy gesztust, ezzel mintegy jelképesen átveszik és továbbviszik a szerepet.”

A három nővért alakító Tóth Ildikóval, Kiss Diána Magdolnával és Törőcsik Franciskával ITT olvashatják villáminterjúnkat.

„Egyszer volt, hol nem volt, volt egyszer egy kislány. Nem az Óperenciás-tengeren túlról, hanem csak innen, a szomszédból” – így kezdődik Kricsár Kamill meséje, aminek a színház kávézójában volt a bemutatója szombaton Varga Lilivel, Kerkay Ritával, Derzsi Jánossal és Kricsár Kamillal, aki elmondta: „Nem ez az első mesém, egyszer már írtam egyet, Mese a Látó-hegyről, a kilenc dal kulcsocska címmel, meg sok dalszöveget. De mesét mint színpadi művet, csak kettőt. Ez a második. Ami közös bennük, hogy ezt is, meg azt is felkérésre vagy megrendelésre írtam, ha úgy tetszik. Az pedig, hogy gyerekeknek szól, arról a mesék, a fantázia mérhetetlen szabadsága jut eszembe, hogy bármit lehet. Mint gyerekként. Játszva. Büntetlenül. Az ember kiélheti magát, mindent lehet, mert ez mese – és mégsem nézik bolondnak. Vagy igen. De ez dicséret lenne. Legalábbis nekem.”

        

A színház galériáján nyílt meg Bónyai Barbara Rítus – Hol a színpad, kint-e vagy bent? című gyűjteményes kiállítása. A vendégeket dr. Szikora János köszöntötte, majd Takács Edina író, borász nyitotta meg a kiállítást. Bónyai Barbara szabadon gondolkodó magyar képzőművész, yogini és multipotenciális művészetspecialista, zenészként a Barbo (Inject) Q nevet viseli. A posztreneszánsz ember, a polihisztor ideáját igyekszik megvalósítani, képességei függvényében. A kiállítás január 3-áig látogatható a színház nyitvatartási idejében.

       

Vasárnap hajnali négy órakor kezdődött és mintegy húsz órán át tartott az V. Újszövetség Maraton több mint százhúsz önkéntes felolvasó részvételével – az utolsó szavakat Somogyi László református lelkészi elnök és Bencze András evangélikus lelkész olvasta fel a Bibliából.

 

Jövő hétvégén pedig Anconai szerelmesek bemutató a Nagyszínpadon! 

Fotók: Maczkó Csaba, Simon Erika, Bácskai Gergely.