Magyar Advent – forradalmi előadás

2016. 10. 19.

Október 24-én 16 órától mutatják be a Magyar Advent című előadást, ami megidézi a hatvan évvel ezelőtti forradalmi hangulatot Fehérvár belvárosában. Az utcaszínházi eseményt Matuz János, színházunk művészeti intendánsa rendezi fehérvári fiatalokkal.

Hét helyszín, öt épített színpad, 300 résztvevő – grandiózus produkcióval, zenével, énekkel, tánccal és forradalmi hangulattal érkezik a Magyar Advent utcaszínházi darab, melyen korabeli jelmezekben és működőképes haditechnikával keltik életre az október 23-i eseményeket. A Városház tértől a Hotel Magyar Király előtti térig egy Csepel teherautó vezeti végig a közönséget, platóján a forradalmár örökifjakkal, de lesz egy légvédelmi jármű, a finálén pedig egy tank is.  A Magyar Advent a fehérvári diákszázad sorsát eleveníti fel, az örökifjakét, akik készek voltak harcolni a szabadságért.

Matuz János, a darab írója és rendezője így nyilatkozik a Magyar Adventről: „Azt gondolom, hogy október 30-ig az öröm és a bizakodás volt az események alaphangulata, ezért is szeretnénk egy vonzó képet mutatni a forradalomról, nem pedig arról beszélni, hogy bejöttek és eltiportak. A Magyar Advent a folyamatos várakozás, az örök újjászületés jelképe. Az a fantasztikus ’56-ban, hogy ezt is fiatalok, középiskolások csinálták. Úgy mentek ki az iskolapadból az utcára, hogy azt mondták, elég volt, és elég a szó, a hit és a mozdulat ereje ahhoz, hogy egy csapásra megváltozzon minden.

Az előadásban a következő iskolák diákjai vesznek részt, akik jártasak a Vörösmarty Színházban, hiszen többüket láthattuk a János vitéz és Tündérhon vándorai című előadásokban: Gróf Széchenyi István Szakközépiskola, Árpád Szakképző Iskola és Kollégium, Felsővárosi Általános Iskola, II. Rákóczi Ferenc Magyar−Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola, Tóparti Gimnázium és Művészeti Szakközépiskola, Vasvári Pál Gimnázium.

Forrás: fmc.hu

A teljes cikk ITT olvasható.

Képek: Lőrincz Miklós és Sipos Bernadett