Jánváry Zoltán kiállítása a Forrás Galériában

2014. 10. 08.

A végvárak a 15-16. században a török hódítás ellen épültek az Adriátóla Dunántúlon át egészen Erdélyig. A magyar védelmi rendszer egész Európa védvonalavolt, az ott élő és harcoló vitézek nemcsak saját hazájukat, hanem Európát is védtéka hódítóktól. Ezekben a századokban még nem volt jellemző a később általánossá váltegységes öltözet és fegyverzet. A képeken látható korhű ruházatba öltözött, fegyverekkelés hangszerekkel ábrázolt férfiak olyan hagyományőrző egyesületek tagjai,amelyek céljukul tűzték ki a végvári vitézi élet jellegzetességeinek életben tartásátés bemutatását. A fotósorozat ötlete 2010-ben merült fel, amikor a művész részt vettegy hagyományőrző táborban, és a sorozattal emléket kívánt állítani az egyesületektevékenységének, az általuk képviselt értékeknek. A felvételek többsége a III. GyulaffyMustrán készült 2011-ben. A képek mintájául a Nádasdy Mausoleumként ismertkönyv illusztrációi szolgáltak. Az 1664-ben, Nürnbergben kiadott, ötvenkilenc rézmetszetettartalmazó kötet a hun és magyar vezérektől egészen I. Lipótig követi nyomona magyar uralkodók történelmét.

 

 

Jánváry Zoltán 1991-ben végzett a Magyar Képzőművészeti Egyetemen, sokszorosítottgrafika szakon. Művészi és tanítói pályáját Budapesten kezdte, majd 1995-ben költözöttaz Amerikai Egyesült Államokba. Jelenleg Nevadában él és a Nevadai Egyetemen,valamint a TruckeeMeadows Főiskolán tanít. Tanulmányai kezdetén a klasszikus művészetvolt legfőbb irányadója, inspirációit az irodalomból, történelemből, mitológiábólmerítette. Saját alkotói stílusát nagyban meghatározták a magyarországi hagyományok,melyet ötvözött azokkal az új impulzusokkal, amik Amerikában érték. Ezeknek akeveredéséből létrehozott egyéni alkotói útját fémjelzik azok a művek, melyek a galériábanis bemutatásra kerülnek.

Jánváry Zoltán munkái megtalálhatóak számos közgyűjteményben, Skóciában, Romániában,Tajvanon, Magyarországon és az Amerikai Egyesült Államok több tagállamában.

 

A megnyitó időpontja: 2014. október 19., vasárnap 16:30 óra

A kiállítást megnyitja: Somogyi Győző Kossuth-díjas festőművész, grafikusművész, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja

Közreműködnek: Várai Áron (ének), Garami Loretta (brácsa), Tóth Máté (bőgő)

A kiállítás megtekinthető: 2014. október 19. és november 9. között