Képekké vált magány

2016. 04. 05.

Szombaton, az autizmus világnapján kékbe borult a belváros: rendezvénysorozattal hívták fel a figyelmet a szervezők az autizmussal élőkre és családjaikra. A Vörösmarty Színház Blaskó Bence Képekké vált magánycímű kiállítás-megnyitójával csatlakozott a rendezvényekhez.

Blaskó Bence, aki kiskorában azt kérdezte: „mama, miért nem jön ki a számon az, ami a fejemben van?” – most alkotásai segítségével enged betekintést az ő különös világába.

Ezek nem egyszerűen festmények, hanem ablakok, melyek olyan világra nyílnak, melyet mi nem ismerünk. De e világ ismerete nélkül a miénk sem volna teljes – mondta Szikora János, a Vörösmarty Színház igazgatója köszöntőbeszédében.

Ez a világ titok a mi számunkra, akik hozzájuk képest mások vagyunk. Hogy mi az autizmus, azt én nem tudom, és még sokan hozzáértők sem tudják pontosan. De azt tudom, mit jelent együtt élni egy ártatlan, kiszolgáltatott, az élet komplikált feladatainak megfelelni nem tudó lélekkel, egy szeretetre vágyó, szeretetet sugárzó, most már fiatalemberrel, aki festményekben, grafikákban szeretné elmondani, amit szavakban nem tud. Megmutatni magát, azt a bonyolult belső világot, amelyben ő él – mesélt személyes élményeiről Blaskó Péter színművész, a kiállítás-megnyitó beszédében.

A tárlat 2016. április 30-áig látogatható.

 

Fotók: Simon Erika