Ragyogjon kékben - autizmus világnapja

2016. 03. 29.

Az Egyesült Nemzetek Szervezete április 2-át az Autizmus Világnapjának nyilvánította. Ez alkalomból Székesfehérvár több programmal is készül, melyhez színházunk is csatlakozik Blaskó Bence Képekké vált magány című kiállítás-megnyitójával. Március 29-én sajtótájékoztató keretében beszéltek a szervezők a programsorozat fontosságáról. 

Az Autizmus Világnapján a „Ragyogjon kékben!” nemzetközi kampány keretében a világ minden részén az autizmussal élőkre és családjaikra figyelünk. A Más Fogyatékos Gyermekekért Alapítvány és a Fejér Megyei Család, Esélyteremtési és Önkéntes Ház társadalmi érzékenyítés és szemléletformálás céljából hagyományosan szervez programokat Székesfehérváron, az Autizmus Világnapján Székesfehérvár MJV Önkormányzata és a Vörösmarty Színház együttműködésével.

Mahlerné Köfner Anikó, a szervező Más Fogyatékos Gyermekekért Alapítvány elnöke és a szervező Fejér Megyei Család, Esélyteremtési és Önkéntes Ház képviseletében a sajtótájékoztatón hangsúlyozta, minden századik gyerek autizmussal küzd, így különleges figyelmet érdemel a családjával együtt. Fontos az autista gyerekek, fiatal felnőttek alkotó tevékenységének megmutatása.

Spányi Antal megyés püspök, a program védnöke kiemelte: az autizmussal nem szembenézni lehetetlenség, hiszen egyre inkább növekszik az autista gyerekek száma, így a társadalom részéről sokféle támogatást és érzékeny odafigyelést kell kapniuk.

Östör Annamária Egészségügyi és Sporttanácsnok, Székesfehérvár MJV Önkormányzata képviseletében elmondta, örömmel üdvözli az ENSZ világnapját, mely felhívja a figyelmünket az autista gyerekekre és családjaikra, de igyekeznünk kell lehetőségeink szerint az év minden napján figyelni rájuk.

Blaskó Borbála, a kiállító Blaskó Bence nővére, a Vörösmarty Színház társulatának tagja személyesen érintett a kérdésben, családja örömmel és izgalommal várja a kiállítás-megnyitót, ahol autista testvérének rajzai, festményei kerülnek nyilvánosság elé, ez lesz Bence első önálló kiállítása.

A rendezvény programja április 2-án:

18:30 órától Képekké vált magány című kiállítás megnyitója a Vörösmarty Színházban.

19 órától Kék lufis séta: Vörösmarty Színház – Városház tér – Vörösmarty Színház

19:40 órától a Vörösmarty Színház és a Magyar Király Szálló kék kivilágítása és utcazene

20 órától a lufik elengedése 

A programokra mindenkit szeretettel várnak a szervezők!