A TELEKI BLANKA GIMNÁZIUM IS TÁMOGATJA A PELIKÁN UDVAR KAPUJÁNAK FELÚJÍTÁSÁT

2019. 03. 08.

Mintegy 100 ezer forinttal támogatja a Teleki Blanka Gimnázium és Általános Iskola közössége a Pelikán udvar kapujának felújítását, az összeget pénteken az intézmény igazgatója, Ráczné Kálmán Anikó adta át Szikora János színházigazgatónak. Domborművekkel, festményekkel és szobrokkal varázsolják újjá a magyar nyelvű színjátszás bölcsőjének bejáratát.

A Teleki Blanka Gimnázium és Általános Iskola közössége jótékonysági bálján mintegy 100 ezer forintot gyűjtött a Pelikán udvar bejáratának felújítására, az összeget ünnepélyes keretek között adta át Ráczné Kálmán Anikó igazgató.

Szikora János, a Vörösmarty Színház igazgatója hangsúlyozta, hogy "a Pelikán bejáratának rendbetétele nemcsak fehérvári ügy, a magyar nyelvű színjátszás ügye is". Emlékeztetett arra, hogy Fehérvár az országban másodikként, a korban egyedülálló módon felvállalta a magyar nyelvű színjátszás ügyét, s ehhez közadakozásból színészeket szerződtettek. Az igazgató szerint ezért Székesfehérvárnak komoly jelentősége van a magyar színháztörténetben, az egykori Pelikán Vendégfogadó ma is álló épülete pedig színháztörténeti ereklye. Utóbbi nem kapja meg azt az odafigyelést, amit megérdemelne, ezt pótolják most a mai színházpártolókat megszólítva - tette hozzá. Szikora János elmondta, hogy jelenleg több mint 200-an vásároltak támogatói jegyet 3, 5, illetve 10 ezer forint értékben. Különleges gesztusnak nevezte, hogy a város egyik patinás tanintézménye, a Teleki Gimnázium ilyen jelentős összeggel járult hozzá a Pelikán udvar kapujának felújításához.

A Vörösmarty Színház igazgatója ismertette a felújítási terveket is: domborművekkel, festményekkel és szobrokkal varázsolják újjá a magyar nyelvű színjátszás bölcsőjének bejáratát.

A felújított kaput baloldalt egy ördögi, jobboldalt pedig egy angyali arc díszíti majd, utalva a színházat jelző mosolygó és szomorú arcra is. "Kitágítottabb értelemben azt a szélsőséget is szeretnénk jelezni, amelynek dimenzióin belül mozog a színházművészet. Az érzéki és a szellemi dolgok vektorai között mozog ami a színpadon történik, ennek szimbólumát jelzi majd a dombormű. Középen a pelikán madár stilizált ábrázata látható és amikor kinyílik a kapu, akkor kezdődik majd az igazi varázslat." - mondta el a tervekről Szikora János.

A kapun belül, az árkád alatt festett madarak raja kíséri a nézőt a színházterembe a kapu bal oldalán, középen pedig - a fejünk felett -lóg majd a levegőben egy kishinta, amin három szobor, három alak üldögél: bal szélen Petőfi Sándor, középen Déryné Széppataki Róza, jobb oldalon pedig Kisfaludy Károly. A műalkotás tervezője Horesnyi Balázs, a szobrász Stössel Nánda. Szikora János elmondta, hogy várhatóan még idén tavasszal felavatják a megújult kaput és a hozzá kapcsolódó műalkotásokat.

A támogatás az ARTeatrum Alapítványon keresztül szolgálja majd a kapu felújítását.

Az alapító, Révész László elmondta, hogy az ARTeatrum Alapítvány létrehozásakor a legfontosabb cél a Vörösmarty Színház társulatának kimagasló művészi teljesítményt nyújtó művészeinek díjazása, a díjak anyagi forrásának támogatása volt, különös tekintettel a Vörösmarty Gyűrű díjra. Ehhez az alapcélhoz kapcsolódott később a színház Atlantisz-programjának támogatása, mely program a színházlátogatás ösztönzését célozza és színházon belüli, valamint színházon kívüli aktivitásokat kínál az alap- és középfokú oktatási intézmények diákjainak. 

Forrás: Gáspár Péter

Képgaléria