A Presznyakov fivérek

2015. 09. 21.

A Presznyakov testvérek dráma- és forgatókönyvírók, rendezők, producerek és színészek. Iráni anyától és orosz apától születtek, Oleg 1969-ben, Vlagyimir pedig 1974-ben. Ahhoz a fiatal orosz drámaíró nemzedékhez tartoznak, akik az utóbbi pár évben Nyugat-Európában is hírnevet szereztek maguknak.

Oleg és Vlagyimir a kezdettől közösen írnak. Darabjaikat, melyeket szerte a világon sokat játszanak, Presznyakov fivérek szerzőnévvel illetik.
Drámákat 2000-ben kezdtek el írni. Elhatározták, hogy olyan darabokat visznek majd színre, amilyeneket ők maguk írnak. Magyarországon sok Presznyakov-darab került már bemutatásra, például a Padlószőnyeg, a Cserenadrág, az Ágytörténetek vagy a Csónak. Mindegyik előadást megnézték a szerzők. A Terrorizmus című darabjukat a 2002-es moszkvai bemutató után tucatnyi idegen nyelvre lefordították, és azóta is sikerrel játsszák Európa több színházában.

A világ legkülönbözőbb országaiban találnak jó visszhangra darabjaik, aminek egyik titka talán az, hogy az élet dolgairól olyan szinten tudnak szólni, ami a bennünk lévő mélyen emberit érinti meg.

Bemutató: 2015. október 1.

 

Fotó: 7óra7