Vörösmarty Szalon és díjátadó a költő születésének 118. évfordulóján

2018. 12. 18.

Vörösmarty Mihály születésének 118. évfordulóján hagyományos műsoros vacsoraestjét rendezte meg a Vörösmarty Társaság a Vörösmarty Színházban. Az esten adták át a Vörösmarty Kancsó elismerést is, amelyet idén Brájer Éva, Székesfehérvár alpolgármestere és Vakler Lajos újságíró vehetett át. A vacsora előtt a résztvevők összeállítást hallhattak a Vörösmarty Társaság költőinek műveiből Varga Lili és Kricsár Kamill előadásában.
 
A Vörösmarty Kancsó idei díjazottjai Brájer Éva alpolgármester, aki az értékteremtéshez mindig bátorítást, segítséget ad a Vörösmarty Társaságnak és Vakler Lajos újságíró, akinek legújabb kötete Fehérvár beszélgetések 2. címmel jelent meg.

Vörösmarty Vacsorával tisztelegtek a Szózat költője előtt  Az est kezdetén, Magyarország egyik legrégebbi művészeti társasága, a 30 éve újraalakult Vörösmarty Társaság nevében Bobory Zoltán elnök köszöntötte a megjelenteket, kiemelve, hogy az elmúlt évek bebizonyították, jó gondolat volt az elődők hagyományai alapján úja életre hívni a Vörösmarty Vacsorát, ami mára a város, az irodalomkedvelők és a Vörösmarty Társasággal szimpatizálók kedvelt rendezvénye lett.
Köszöntőjében Szikora János, a Vörösmarty Színház igazgatója kiemelte, hogy a magyar kultúra nagy családjába tartozók számára nincs olyan, hogy csak a színház, csak az irodalom, vagy csak a képzőművészet.

"Különösen nagy szerencse, amikor a családtagok összejöhetnek, ilyen alkalom a Vörösmarty Vacsora is. A Vörösmarty Társaság tagjai fontos szellemi kincs őrzői, ennek bizonyítéka Sobor Antal és Román Károly hagyatéka is." - fogalmazott a Vörösmarty Színház igazgatója, aki hozzátette, hogy ez a hagyaték a Perelj, Uram! című darabbal vált szélesebb körben is közkinccsé a Vörösmarty Színház társulatának tolmácsolásában. Szikora János kiemelte, hogy a darab színpadra állítása az "élő színház" és az "élő irodalom" találkozásából született. A színházigazgató gondolatait követően Brájer Éva alpolgármester adta át a Polgármesteri Elismerő Oklevelet a 30 éve újjáalakult Vörösmarty Társaság elnökének.

Brájer Éva, Székesfehérvár alpolgármestere a vacsorán arról szólt, hogy a Vörösmarty Társaság igazi otthonként a történelem iránti tiszteletet, a nívós leírt szavakat, verseket, prózákat, magas művészi igényességet, állandóságot és azt az erős értéket, kiszámítható szellemiséget jelenti, aminek az ember mindig nekivetheti a hátát, mert tudja, hogy megtámasztja erkölcsileg és intellektuálisan.

A köszöntőket követően Bobory Zoltán, a Vörösmarty Társaság elnöke adta át az idei Vörösmarty Kancsó elismeréseket. Elsőként Brájer Éva alpolgármester vehette át a díjat, aki az értékteremtéshez mindig bátorítást, segítséget ad a társaságnak. Vörösmarty Kancsót vehetett át Vakler Lajos újságíró is, akinek új könyvét, a Fehérvári beszélgetések 2. című kötetet december 17-én hétfőn 17 órakor mutatják be a Vörösmarty Társaság Kossuth utcai termében.

A Vörösmarty Vacsora előtt a résztvevők összeállítást hallhattak a Vörösmarty Társaság költőinek műveiből, a teátrum művészeinek előadásában.

 

Forrás: Gáspátr Péter // Fotók: Simon Erika, Maczkó Csaba