Évadnyitó díjakkal és születésnapi ajándékkal

2015. 08. 24.

Huszadik évadát kezdi a Vörösmarty Színház önálló társulata − dr. Szikora János igazgató köszöntőjében kiemelte, hogy a színház léte és jövője köré épülő kérdéskörökben fontos választ találnunk arra, mit jelent a társulati lét. Elmondta, hogy az 1995-ben tíz lelkes színésszel megalakult székesfehérvári kompánia jövőt és reményt látott abban, hogy ez a város értékeli majd munkájukat, és a színház alapvető fontosságú kulturális színhellyé válik. Ez a remény beigazolódott, ahogyan az is, hogy a társulat mint forma a generációs sokszínűségével, a változó életkorok gazdagságával maradandó értékeket képes létrehozni.

A társulati ülésen dr. Cser-Palkovics András polgármester Varga Mária színművésznőnek adta át Székesfehérvár Önkormányzata elismerését, a Pro Theatro Civitatis Albae Regalis-díjat. Hargitai Iván laudációjában kiemelte, hogy a Vörösmarty Gyűrűvel is elismert, Jászai Mari-díjas színésznő „nagyon szereti hivatását, a kortársakat és a fiatal kollégákat, a színház világának inspiráló lüktetését.”

Polgármesteri Elismerő Emlékérmet vehetett át Keller János a székesfehérvári színházban való tizenöt éves munkája jutalmaként.

A 2015/2016-os évad azért is jelentős a színház életében, mert ősztől a Kaposvári Egyetem Színházi Intézetének most induló színészosztálya számára a gyakorlati képzést színházunk művészei biztosítják majd.

Dr. Szikora János megjegyezte, hogy a tizenhárom színészhallgató a jubiláló társulat születésnapi ajándéka, ugyanis a Kaposvári Egyetemmel való együttműködés szerint a Pelikán Kamaraszínházban zajlik majd a gyakorlati képzésük, amely többek között abban segít, hogy megtanulják, hogyan kell a színházi struktúrában mozogni.

Az igazgató úr kérésére a hallgatók egyenként bemutatkoztak, a színészosztály tagjai: Bölkény Balázs, Cseke Lilla Csenge, Gombó Viola Lotti, Hermányi Mariann, Karácsony Gergely, Kisari Zalán, Kocsis Gábor, Kovács Anna Eszter, Kovács Sándor József, Péteri Lilla, Szász Júlia, Szurcsík Ádám, Varga Máté.

Társulatunk három új művésszel bővült, Kerkay Rita színésznővel, illetve Tóth Ildikó és Nagy Péter több vendégszereplés után immár állandó tagokká váltak.

Dr. Szikora János röviden felvázolta a jubileumi évad műsortervét, amelyet azzal a szándékkal nyújt át a közönségnek, hogy minél több ember megtalálja a számára tetsző előadásokat. A Nagyszínház első bemutatója a Csókos asszony lesz, Hargitai Iván rendezésében; ezzel párhuzamosan zajlanak a Terrorizmus próbái, melyet Bagó Bertalan rendez. Műsorra kerül a Tizenkét dühös ember (rendezője Cserhalmi György), melynek májusban volt egy zártkörű bemutatója. Bagó Bertalan rendezésében láthatjuk a Velencei kalmárt, a Shakespeare-ciklus folytatásaként. Horváth Csaba a Kakukkfészek című drámai komédiát állítja színpadra, Hargitai Iván a Szutyok című Pintér Béla-darabot rendezi. A Nagyszínház további előadásai: Augusztus Oklahomában; Balfácánt vacsorára!; Gombóc Artúr, a nagy utazó; Mozdulatlan legendák; Abigél. A Pelikán Kamaraszínházban a Művészet, Szabó K. István rendezésében; a János vitéz, Matuz János rendezésében; továbbá a Szekrénymesék és a Pulcinella kertészkedik című előadások láthatóak majd.

 

 

Fotók: Simon Erika