A modernkori lengyel állam megalapításának 100. évfordulóját ünnepeltük

2018. 11. 05.

A modernkori lengyel állam megalapításának 100. évfordulója alkalmából november 5-én Kazimiera Illakowiczówna: „Ösvény az út mellett” című monodrámáját Ewa Dalkowski lengyel színművésznő mutatta be a Vörösmarty Színház színpadán. Az előadás előtt nyílt meg „A függetlenség útjai - Polonia restituta 1918” címmel a Lengyel Kutatóintézet és Múzeum összeállításában készült vándorkiállítás, amely egészen november 28-ig látható a teátrum emeleti galériáján.

123 év után, 1918 novemberében kapta vissza szabadságát Lengyelország. Ezen az ünnepen a lengyelek államiságuk újbóli megalakulására emlékeznek, amely a mai stabil alapokon nyugvó társadalmi berendezkedésük kiépítésének lehetőségét nyújtotta. Ez az évforduló a lengyel hazafiság, nemzeti öntudat és a hazáért folytatott évszázados küzdelmek szimbóluma.

Ewa Dalkowska neves lengyel színésznő, a Magyarországon is vetített szmolenszki repülőgép katasztrófát feldolgozó film női főszereplője a Vörösmarty Színház színpadán adta elő Ösvény az út mellett című monodrámáját, amely az önálló lengyel állam kialakításában kulcsszerepet játszó Pilsudsky marsall életét dolgozza fel. Ewa Dalkowska 2008 óta a varsói Nowy Teatr tagja, kétszer nyerte el a Kaliszi Színházi Fesztivál díját. 1977-ben elismerést kapott a lengyel demokratikus változások terén elért kiemelkedő tevékenységéért.

A monodrámát megelőzően a Lengyel Kutatóintézet és Múzeum összeállításában készült vándorkiállítást a színház galériáján a Lengyel Köztársaság Budapesti Nagykövetségének Konzuli osztályának vezetője, Marcin Sokołowski, Dr. Cser-Palkovics András polgármester és Dr. Szikora János igazgató nyitotta meg.

Dr. Cser-Palkovics András polgármester köszöntőjében utalt Székesfehérvár és Opole város, valamint Fejér megye és Opole vajdaság erős testvérvárosi, testvérmegyei kapcsolatára. „A magyar és a lengyel nép barátsága, szoros szövetsége különleges a nemzetek között. Tudjuk, hogy egy barátsághoz hozzátartozik, hogy osztoztunk egymás örömeiben és bánataiban és odafigyelünk egymásra és ami a másiknak fontos, az számunkra is az. Különösen igaz ez a nemzeteinket érintő sorsfordító eseményekre, személyiségekre akár az 1956-os magyar, akár az 1918-as lengyel eseményekre gondolunk. Fontos, hogy egymás történelmével tisztában legyünk, hiszen a tiszteletnek mindenképpen ez az egyik alapja.” – hangsúlyozta a polgármester, aki hozzátette, hogy reméli, hogy ez a különleges megemlékezés tovább erősíti a két nemzet, a két megye és a két város polgárai között hosszú idők óta fennálló barátságot.

Marcin Sokołowski konzul beszédében kiemelte, hogy a vándorkiállítás a lengyel történelemnek egy Magyarországon kevésbé ismert epizódját mutatja be, de markánsan meghatározta a két ország jövőjét miután 1918-ban 123 év után vívta ki újra függetlenségét Lengyelország. A konzul szólt arról is, hogy a függetlenség kivívásánál mindig nehezebb megtartani egy országnak a függetlenségét, ennek megőrzésében pedig nagy szerepe volt Magyarországnak is. Marcin Sokołowski emlékeztetett arra, hogy a bolsevikokkal vívott döntő csata előtt 2 nappal alapvető fontosságú volt a Csepel-gyárból érkezett jelentős lőszerszállítmány, amellyel tovább harcolhattak államuk szabadságáért. Ez a történet is jól példázza, hogy a két nép mindig számíthatott egymásra – tette hozzá a konzul.

 

Fotók: Maczkó Csaba