Életre kelnek a királyok

2015. 06. 15.

 

 

Ifj. Major István, az Alba Regia Szimfonikus Zenekar igazgatója, Vargha Tamás parlamenti államtitkár, Brájer Éva, Székesfehérvár alpolgármestere, dr. Szikora János, a Vörösmarty Színház igazgatója és a Koronázási Szertartásjáték két szereplője, Blaskó Péter és Mihályi Győző közös sajtótájékoztatón ismertette az idei Székesfehérvári Királyi Napok és a Koronázási Ünnepi Játékok programját a budapesti Várkert Bazárban.

A Székesfehérvári Királyi Napok idén is izgalmas kulturális csemegének ígérkezik. A Koronázási Ünnepi Játékok augusztus 15-e és 17-e között várja az érdeklődőket: a hagyományokhoz híven lesz történelmi felvonulás, középkori forgatag, Fény utca és Koronázási Szertartásjáték. A rendezvénysorozat a 920 éve Székesfehérváron megkoronázott Könyves Kálmán uralkodását idézi meg. A szertartásjátékot Szikora János rendezi, a jelmezeket Kovács Yvette Alida jegyzi, a látványtervező Szendrényi Éva, a dramaturg Matuz János lesz.

 

 

„Bár az előző nagy királyok, Szent István és Szent László fénye kicsit árnyékba borítja Könyves Kálmánt, ő is a nagy országépítő királyok közé tartozik. Az idei liturgikus királylegenda különbözik az előzőektől: nem csak Könyves Kálmán koronázásáról és sikeres uralkodásáról szól majd az előadás, hanem magánélete is megelevenedik. A kettő között drámai konfliktus húzódik, így a szakrális és a profán arcát egyaránt megismerhetjük” – fogalmazott Szikora János, a Szertartásjáték rendezője.

 

Szikora János, Blaskó Péter, Mihályi Győző

 

Könyves Kálmánt a Vörösmarty Színház művésze, Egyed Attila alakítja. Felíciát, a szicíliai királylányt Törőcsik Franciska, Eufémiát, a kijevi fejedelem lányát Kerkay Rita játssza, Álmos herceg Száraz Dénes lesz. A Krónikás és a Koronázó érsek szerepét két olyan színművész alakítja, akik az előző szertartásjátékokban is színre léptek, mégpedig Blaskó Péter és Mihályi Győző. A két püspök szerepében Tűzkő Sándor és Lábodi Ádám lesz látható majd. Akárcsak az előző években, idén is közel kétszáz résztvevő lép színpadra a Koronázási Szertartásjátékon, a Koronázó tér – Nemzeti Emlékhelyen felépülő hatalmas szabadtéri színpadon. Az előadásokra már válthatók jegyek!

 

 

Fotók: Maczkó Csaba