Ahol a színház és az irodalom összeér - Vörösmarty Irodalmi Szalon

2018. 04. 23.

Folytatódik a nagy népszerűségnek örvendő Vörösmarty Irodalmi Szalon, a következő meghívott az Alföld folyóirat szerkesztői:
Szirák Péter,  irodalomtörténész, az Alföld folyóirat főszerkesztője, a Debreceni Egyetem Kommunikáció- és Médiatudományi Tanszékének vezetője.

Fodor Péter az Alföld tanulmányrovatának szerkesztője, a Debreceni Egyetem Kommunikáció- és Médiatudományi Tanszékének oktatója. Kultúrakutatóként elsősorban a sport, a médiumok és az emlékezetpolitika összefüggéseivel foglalkozik.

Herczeg Ákos, irodalomtörténész, könyvtáros, az Alföld és a KULTer.hu szerkesztője. A Debreceni Egyetemen doktorált, kutatási területe Ady költészete és a századforduló magyar lírája. Kritikái, szaktanulmányai különböző folyóiratokban jelentek meg.

Az Alföld egy 1950-ben alapított debreceni irodalmi folyóirat kezdetben Építünk címmel jelent meg, 1954-től lett Alföld a címe. Országos jelentőségűvé az 1970-es években vált, amikor többféle szellemi és ízlésvilág hordozója lett, a minőségelv elhanyagolhatatlan kitüntetettségével. A 2016 januárjában megalakult új szerkesztőség a folyóirat nemes hagyományait igyekszik megőrizni: legáltalánosabban a nyitottság, a minőség és a tehetséggondozás alapelvét, vagyis a szellemi műhelyként való működést. Ahogyan magukról írják: "Egy gyorsabb ritmusú és bővebb repertoárú folyóiratot képzelünk el, amely a művészeti produkciók tágabb körét közvetíti az olvasóinknak, s amely egyes kulturális folyamatokat nemzetközi kitekintésben is megmutat, ezért tematikus számokat, valamint szép- és szakirodalmi fordításokat is megjelentetünk."
A folyóirat szerkesztőségének hitvallása szerint, ha jó lapot szerkesztenek, azzal elősegítik az irodalom fejlődését, mely által még jobb újság szerkeszthető!



A program térítésmentes, de előzetes regisztrációhoz kötött, jelentkezni a  szervezes2@vorosmartyszinhaz.hu e-mail címen lehet.
Várjuk a kedves érdeklődőket!