Telt házas volt a Színház- és Filmművészeti Egyetem mindkét előadása

2018. 04. 15.

Szombat délután az SZFE III. éves színész szakos hallgatói a Tóth Krisztina könyve nyomán készült Pixel című vizsgaelőadásukkal, este pedig a IV. éves zenés színész hallgatók Martin McDonagh darabjával, az Alhangyával arattak hatalmas sikert. MIndkét előadást Forgács Péter rendezte.

Tóth Krisztina novellás kötetének egymásra épülő fejezetei önálló pixelkockákként működnek: önmagukban is egész, egyedi, izgalmas fejezetek, amik  végül egységes egésszé állnak össze. "Forgács Péternek sikerült színpadra tennie egy hasonló koherencia képző rendszert, úgy hogy vizuálisan befogadható dolgokat helyettesített be a történetbe. Megteremtette a szereplők szociokulturális hátterét, lefordította konkrét helyzetekre, hogy ők kicsodák. A könyvben ugye nincs nevük, itt viszont nevet kaptak, és az összesnél tökéletesen eltalált a szociokulturális háttér, tökéletes, ahogyan elhelyezte őket budapesti kerületekben. Nagyon komoly dramaturgiai munka" - nyilatkozta az előadásról az írónő.

A kortárs dráma „csodagyerekeként” aposztrofált Martin McDonagh Alhangya című komédiájában a fekete humor, abszurd és groteszk jelenetek kapnak főszerepet. A IV. éves hallgatók lubickolnak a jobbnál jobb szerepekben.