MET − Hivatalos megnyitó

2018. 04. 13.

Történelmi pillanatnak nevezte Szikora János a Művészeti Egyetemek Találkozója létrejöttét az eseménysorozat ünnepélyes megnyitóján. Megköszönte az önkormányzat, és személy szerint dr. Cser-Palkovics András polgármester támogatását, mert anélkül, mint hangsúlyozta, ez a programsorozat nem jöhetett volna létre.

„Volt egy nagy álmom, egy nagy ötletem, hogy fiatalságom meghatározó élményét, a szentendrei főiskolák találkozóját negyven év tetszhalott állapotából valahol, valamikor felébresszem. Amikor idekerültem Székesfehérvárra, azt gondoltam, talán ez a hely lehet az, ahol ez megvalósulhat” – mondta a direktor, és felhívta a figyelmet arra, hogy ez a rendezvény olyan lehetőséget ad az egyes művészeti ágakban tanuló hallgatóknak, amire saját intézményeikben nincs lehetőség. Ez pedig nem más, mint a találkozás. Ez alatt a három nap alatt a fiatal alkotók megismerhetik egymás munkáit, inspirálódhatnak azokból, és akár jövőbeni munkakapcsolatok is létrejöhetnek.

„Arra vagyok kíváncsi, hogyan látjátok a világot. Meggyőződésem, hogy egészen másként, mint én. És ez így van rendjén. Ezt azért tartom fontosnak, mert az is a meggyőződésem, hogy ahogyan ma, ti látjátok a világot, ez a világ olyan lesz” − zárta beszédét Szikora János.

Dr. Cser-Palkovics András reményei szerint egy hagyomány indulásának első pillanatában vagyunk jelen és ebben a történelmi városban most történelmet kezdhetnek írni a hallgatók. „Azt álmodtuk meg, ami ebben az ezeréves városban, aminek ráadásul a magyar történelem szempontjából kiemelkedő a jelentősége, hogy egy nagyon fiatalos dolgot csinálunk. A város ezekhez bizonyos anyagi kereteket biztosít, de hogy mi lesz ebből, az kizárólag rajtatok múlik” – fordult a polgármester a nyitó eseményen jelen lévő sok-sok művészeti egyetemistához.

A megnyitón részt vett a Színház- és Filmművészeti Egyetem rektora, M. Tóth Géza is.