Lábodi Ádám is fellép zenekarával a MET-en

2018. 04. 10.

A Művészeti Egyetemek Találkozóján Lábodi Ádám társulatunk tagja is fellép zenekarával a Bánfalvi Eszter Kvartettel. Ádámmal ezúttal a zenélésről beszélgettünk.

2010-ben alakult a Bekvart a Kaposvári Egyetem színész szakos hallgatóiból, s most először léptek fel Székesfehérváron.

Számomra rendkívül nagy öröm, hogy ennyi idő után Fehérváron is lesz koncertünk, már régóta készülünk eljutni a városba és úgy érzem a MET rendezvénye éppen megfelelő alkalom az itteni bemutatkozásra.

Több szempontból is különlegesnek mondható a zenekarotok. Mindannyian végzett színészek vagytok, de a felállás sem mondható klasszikusnak, hisz adott esetben hatan, vagy akár tízen is a színpadon álltok.

Még a főiskolán kaptunk annak idején két olyan vizsgafeladatot is, ahol koncertet kellett csinálnunk. Akkor mi az első alkalommal Cseh Tamás dalokat, a második alkalommal a 80-as évek újhullámos zenekarainak számait adtuk elő saját hangszerelésben. Sokan játszottak hangszeren az osztályból, így megszoktuk azt, hogy akár hat-hét különböző hangszer is szólhat egyszerre. Amikor a zenekar indult, akkor is egy igen nyitott banda volt, szívesen láttuk a csatlakozni vágyókat. Ebből fakadóan sokféle felállásunk volt az évek során. Jelen pillanatban: zongora, basszusgitár, gitár, szólógitár, dob, kongák és klarinét szólal meg nálunk, alapvetően rock zenét játszunk. Ahogy mi mondjuk: csajozós rock-ot.

Mondják, hogy a zenész is színész egy kicsit. Nektek megvan az az előnyötök, hogy valóban színészek vagytok.

Azt, hogy mit jelent egy színpadon állni, annak milyen „törvényei” vannak, mi a színházban megtapasztaljuk. Így talán könnyebb a dolgunk azokkal a zenekarokkal szemben, akik évekig csak egy garázsban játszanak és utána állnak ki a közönség elé, hisz ez mindig nagyon izgalmas és egyúttal félelmetes dolog. Azért mi sem csinálunk jeleneteket a koncertjeinken, de az biztos, hogy meglehetősen intenzív a jelenlétünk a színpadon.

Vannak távlati terveitek?

Szeretnénk kitörni azokból a budapesti klubokból, ahol eddig játszottunk. Szeretnénk minél több vidéki helyszínre eljutni, hogy mind többen megismerjék azt a zenét, amit csinálunk. A többi pedig majd az idő eldönti. Fontos, hogy hobbiként kezdtünk zenélni és hét év után még mindig megvan bennünk az a kíváncsiság, hogy ne hagyjuk abba.

Mivel készültök a MET-re?

 Egy közel másfél órás koncertműsorral készülünk, ez A hetedik című nagylemezünk tíz sajátszerzésű dalait jelenti, valamint elhangzik majd néhány feldolgozás is.

A  Bánfalvi Eszter Kvartettel április 13-án pénteken 22.15 órakor találkozhatnak a MET színpadon.